HomeJedzenieWszyscy o tym zapomnieli, a mimo to jest lepsza od Coli: Można...

Wszyscy o tym zapomnieli, a mimo to jest lepsza od Coli: Można ją łatwo przygotować w szklance!

Tak zwany Country Orange Drink wreszcie zyskuje na popularności.

W dobie popularności coli i innych słodkich napojów gazowanych jest to zdrowa alternatywa chętnie wybierana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Zdrowa alternatywa dla Coli o doskonałym smaku

Zobacz, jaki wpływ wywiera na nasz organizm. Portal newsy.gotujmy radzi jak samemu przygotować go w domu!.

Ma jasnobrązową barwę, a jego smak to wyjątkowe połączenie słodyczy, kwaśności i słoności.

Produkowana jest od niepamiętnych czasów, mierzona jest od wieków.I oby każdy choć raz w życiu miał okazję spróbować tego przysmaku.

Jego podstawą jest chleb, drożdże i cukier..

Jak drożdże wpływają na organizm?

Nie będzie przesadą stwierdzenie, że kwas chlebowy, czyli wiejska oranżada, to chyba najzdrowsza opcja wśród napojów gazowanych.

Gasi pragnienie, nawadnia i posiada właściwości prozdrowotne..

Okazuje się, że tego typu napój zawiera cenne dla organizmu witaminy i pierwiastki , takie jak witamina C i E oraz witaminy z grupy B, a także cynk, mangan i selen.

Drożdże to prawdziwa korzyść dla układu odpornościowego i trawiennego..

Przywraca florę bakteryjną jelit, pomaga przy wzdęciach, nadkwaśności, biegunce i zaparciach..

Pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol, a także zwiększa metabolizm.

A to oznacza, że ​​to Twój sojusznik w walce o idealną sylwetkę.

Historia kwasu chlebowego

Chociaż historia coli ma nieco ponad 100 lat, początki kwasu chlebowego sięgają znacznie dalej..

Pierwsza historyczna wzmianka o tym dość niezwykłym napoju została odnotowana w staroruskiej kronice Nestora z XII wieku.wieku, czyli ponad 800 lat temu..

Jak podaje zapis tej kroniki, zakwas i miód miały być rozdawane mieszkańcom Kijowa z okazji chrztu Włodzimierza, władcy Rosji, który sprowadził na te ziemie chrześcijaństwo.

I tak powoli rozwijała się historia kwasu chlebowego, aż doszła do lata 20i 21.wiek.

Napój ten jest nadal niezwykle popularny w świecie prawosławnym i szerzej w świecie byłego Związku Radzieckiego.

Przed wojną pijano go także na Słowacji, lecz z biegiem czasu zaczęło ustępować innym słodkim napojom, które zalały rynek..

Kwas przeżywa obecnie kolejną falę popularności.

Dano mu drugą młodość trend na zdrowsze odżywianie.

Dzięki temu do dziś można go kupić w większych supermarketach i sklepach.

Inną opcją jest przygotowanie kwasu chlebowego w domu..

Przepis na tzw. wiejską oranżadę w wersji domowej znajdziecie poniżej.

Przepis na domowy kwas chlebowy

Składniki:

30 dkg chleba pełnoziarnistego.

2,5 litra wody.

0,5 szklanki cukru lub prawdziwego miodu.

25 dkg drożdży.

opcjonalnie: garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wodę i rozgrzej piekarnik..

Chleb pokroić w kostkę i włożyć do piekarnika.

Piec na złoty kolor.

Wystudzone pieczywo włóż do miski i zalej ciepłą wodą (którą wcześniej zagotowałaś).

Odstawić na około 3 godz.

W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier..

Do namoczonego chleba dodać i wodę.

Mieszamy i odstawiamy na kolejne 24 godziny.

Po tym czasie odcedzić i przelać do wysterylizowanych szklanek lub butelek tak, aby zajmowała ¾ ich wysokości.

Do każdego wrzuć kilka rodzynek.

Zamknięte butelki pozostawić w chłodnym miejscu na 3 dni (mogą eksplodować, jeśli zostaną pozostawione w pozycji stojącej).

Tak przygotowany kwas chlebowy można przechowywać w lodówce do miesiąca..

Smacznego!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře