Proste, szybkie i niezwykle smaczne danie z ciasta francuskiego pomidory i mozzarella.
Świetny pomysł, jeśli zostało Ci ciasto francuskie i nie wiesz, co z nim zrobić.
Fantastyczny przepis na proste nadziewane ciasto francuskie z kanału YouTube Ricette Golose 97.
Minimum wysiłku i fantastyczny efekt
Ten przepis jest dowodem na to, że nawet z prostych składników można wyczarować coś niezwykłego. Przy minimalnym wysiłku i kilku podstawowych składnikach możesz przygotować pyszny letni przysmak, który zachwyci każdego.
Klasyczna przekąska z ciasta francuskiego, pomidorów i mozzarelli ma ogromny potencjał do różnorodnych wariacji.Oto kilka pomysłów, jak możesz to ulepszyć i uczynić jeszcze bardziej interesującym:
Zioła: Dodaj świeżą bazylię, oregano lub rozmaryn, aby uzyskać mocniejszy smak.
Szynka lub prosciutto: Możesz dodać cienkie plasterki szynki lub prosciutto, aby uzyskać bardziej słony smak.
Oliwki: Oliwki czarne lub zielone dodają przekąsce świeżości.
Czosnek: Ząbek czosnku rozsmarowany na cieście francuskim doda potrawie wyrazistego smaku.
Chili Peppers: Dla miłośników pikantnych potraw można dodać kawałki świeżej lub suszonej papryki.
Do przepisu potrzebujemy:
2 pomidory.
sól
ciasto francuskie.
ser Mozzarella.
mleko.
oregano.
Procedura:
Na początku myjemy pomidory i kroimy je w kółka.Następnie solimy każdą rundę pomidorów.
Rozwałkuj ciasto francuskie na czystej powierzchni roboczej.
W tej samej odległości od siebie układamy na cieście francuskim 9 krążków pomidorów.
Mozzarellę pokroić w krążki i położyć na pomidorach.
Posypać oregano. Wierzch przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta francuskiego.
Usuwamy papier z ciasta.
Brzegi ciasta i okolice nadzienia pomidorowo-mozarellowego dociśnij palcami..
Za pomocą ząbkowanej foremki do ciastek wycinaj koła.
Jeśli nie chcesz wycinać kółek, możesz je np. pokroić w kostkę – od Ciebie zależy, jaki kształt wybierzesz.
Wycinamy części układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch mlekiem.
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30 minut.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i można podawać.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.