HomeJedzenieBiałe, żółte, różowe: które ziemniaki smażyć, a które gotować

Białe, żółte, różowe: które ziemniaki smażyć, a które gotować

W sklepach spożywczych i na targowiskach najczęściej można spotkać trzy rodzaje ziemniaków: biały, żółty i różowy.

Kolor skórki, zdaniem ekspertki publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej, zwykle odpowiada kolorowi miąższu: w przypadku ziemniaków białych jest szary lub kremowy, w przypadku ziemniaków żółtych jest żółtawy, w przypadku ziemniaków czerwonych różowawy..

Nie będziemy na razie rozmawiać o fioletowych ziemniakach: jest to rzadka odmiana, która kosztuje więcej i jest mniej popularna.

Ziemniaki o różnych kolorach różnią się między sobą zawartością skrobi, co wpływa na ich smak i zdolność do zachowania kształtu.

Oto zalecenia dotyczące stosowania ziemniaków na podstawie ich koloru.

Białe ziemniaki

Polecany do przecierów, zup-kremów i zapiekanek, gdyż dobrze się gotuje i ma przyjemny aksamitny smak.

Żółte ziemniaki

Ceniony jest za to, że dobrze trzyma swój kształt, dlatego nadaje się do sałatek, pieczenia i gotowania w panierce.

Czerwone ziemniaki

Warto skorzystać z tej odmiany, jeśli chcesz posmakować smażonych ziemniaków: Czerwone ziemniaki zawierają niewiele skrobi i zachowują swój kształt po ugotowaniu.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře