Przygotuj chalamadę w domu według naszego sprawdzonego przepisu.
Przygotowanie jest proste, a powstałym produktem będziesz cieszyć się przez długi czas.
Doskonały przepis na najsmaczniejszą domową chalamadę z kanału YouTube Recipes CVR – Centrum Edukacji Rodzinnej.
Potrzebujemy:
1 kg białej kapusty.
1kg pomidorów.
800 g ogórków.
3-4 papryki.
2 cebule (lub 1 duża).
2-3 marchewki.
3-4 łyżki soli.
3-4 łyżki brązowego cukru.
3 łyżki oleju roślinnego.
5 łyżek octu jabłkowego (1-2 łyżki na szklankę 700 ml).
czarne ziarna pieprzu.
Procedura:
Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą.Następnie wkładamy ogórki do miski z wodą i odstawiamy..
Trzeba spróbować ogórków, czy nie są gorzkie.Kapustę pokroić (lub zetrzeć) na cienkie paski.
Marchewkę zecieramy na grubej tarce i dodajemy do miski z kapustą.
Paprykę oczyścić , usunąć nasiona i pokroić w plasterki.
Do kapusty dodać obraną cebulę w cienkie plasterki i warzywa.
Odetnij końcówki z ogórków i pokrój w cienkie plasterki..
Do pojemnika z warzywami (jeszcze bez ogórków) dodać 1,5 łyżki soli, 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać ręcznie..
Następnie dodajemy ogórki do mieszanki warzywnej i dokładnie mieszamy.
Pomidory pokroić, dodać do warzyw, wymieszać i odstawić na godzinę..
W międzyczasie sterylizujemy słoiki i pokrywki..
Po godzinie chalamadę bez soku przekładamy do garnka i podgrzewamy do temperatury ok. 80-90°C.
Dodać olej, wymieszać i podgrzać warzywa..
Następnie dodać 1 łyżkę soli, czarnego pieprzu i dobrze wymieszać..
Zmniejsz temperaturę, dodaj 5 łyżek octu i wymieszaj.
Posmakuj mieszanki i opcjonalnie dopraw..
Podgrzewamy chalamadę , aż będzie gorąca.
Następnie chalamadę przekładamy do gorących szklanek i delikatnie dociskamy łyżką.
Szklanki wkładamy do garnka z wodą (woda musi mieć taką samą temperaturę jak chalamada) wyłożonego ręcznikiem.
Następnie przykryj szklanki pokrywkami i delikatnie dokręć..
Gotujemy na małym ogniu 10 minut..
Po upływie tego czasu szczelnie dokręć pokrywki.
Przykryj szklanki kocem i poczekaj, aż ostygną.
Chalamada może być spożywana w czasie krótszym niż dwa tygodnie..
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.