HomeJedzenieCo dodać do dżemu, żeby dłużej przetrwał i nie pleśnieł: tylko naturalne...

Co dodać do dżemu, żeby dłużej przetrwał i nie pleśnieł: tylko naturalne składniki

Dżem z pleśnią nie jest zalecany do spożycia.Nawet jeśli usuniesz pierwsze zarodki wzrostu, nie możesz mieć pewności, że w słoiku nie pozostały zarodniki grzybów..

Aby zapobiec spleśnieniu dżemu, gospodynie domowe używają cukru.Im więcej go wlejesz, tym dłużej wytrzyma przedmiot obrabiany..

Oprócz cukru istnieją inne, sprawdzone sposoby ochrony dżemu przed pleśnią.

Kwas cytrynowy

Na kilogram masy jagodowej lub owocowej należy dodać jedną trzecią łyżeczki kwasu cytrynowego.

Dodaj proszek na pięć minut przed jego gotowością.Dżem nie tylko nie pleśnieje, ale także nie staje się słodki.

Uważa się, że kwas askorbinowy ma podobne działanie, ale eksperci nie zalecają stosowania tego środka.

Miód

Kolejnym naturalnym konserwantem jest miód, który ma również właściwości antybakteryjne.

Pektyna

Nie tylko naturalna, ale także przydatna substancja.Pektyna jabłkowa przedłuża trwałość dżemu.Zagęszcza jego konsystencję, pozwala na 2-krotne zmniejszenie ilości cukru.

Wcześniej powiedzieliśmy, jak zrobić bujne placki z kapustą.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře