W przeciwieństwie do innych jagód ogrodowych, wolą jeść agrest na świeżo lub robić z niego kompoty na zimę..
Ale istnieje prosty sposób przetwarzania tej jagody, który pozwala zachować wszystkie korzystne właściwości i witaminy na zimę..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, powiedziała nam, co ugotować z agrestu na zimę bez gotowania.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.W przypadku agrestu należy usunąć ogony kwiatostanów i łodyg.
2.Obierz pomarańcze i wyciśnij sok z połowy cytryny.
3.Agrest i pomarańcze włożyć do miski, zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać sok z cytryny.
4.Wsyp cukier i pozostaw puree w temperaturze pokojowej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
5.Wymieszaj, przelej puree do pojemników i włóż do zamrażarki w celu przechowywania.Smacznego!