HomeJedzenieDlaczego nie należy smażyć na oliwie z oliwek: błąd kulinarny, który może...

Dlaczego nie należy smażyć na oliwie z oliwek: błąd kulinarny, który może negatywnie wpłynąć na zdrowie

Kiedy gospodyni chce podać na obiad wykwintne danie o jakości restauracyjnej, jej ręka mimowolnie sięga po oliwę z oliwek i to nie tylko zwyczajną, ale cenną ekstrakt z pierwszego tłoczenia..

Jeśli planujesz wykorzystać produkt np. do przygotowania sałatki, nie ma w tym nic kryminalnego..

Ale jeśli zamierzasz nasmarować patelnię olejem, lepiej porzucić ten pomysł, radzi ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova.

Może Ci się wydawać, że smażenie na oliwie z oliwek poprawia smak potrawy, jednak w rzeczywistości może być szkodliwe dla zdrowia.

Rzecz w tym, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma punkt dymienia około 170 stopni.

Oznacza to, że w tej temperaturze w tłuszczu tworzą się substancje rakotwórcze, psujące smak potraw i niebezpieczne dla organizmu.

Biorąc pod uwagę fakt, że jedzenie zaczyna się smażyć w temperaturze 140-150 stopni, można smażyć na takim oleju z małym zastrzeżeniem – trzeba to zrobić szybko, stale monitorując dym.

Lepiej jednak nie ryzykować i do smażenia używać zwykłego rafinowanego oleju.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře