HomeJedzenieDlaczego nie należy posypywać węgla solą podczas przygotowywania grilla: niewiele osób o...

Dlaczego nie należy posypywać węgla solą podczas przygotowywania grilla: niewiele osób o tym wie

Z procesem przygotowania grilla wiąże się wiele trików i trików, których autorzy obiecują, że mięso na węglach wyjdzie niezwykle smaczne i aromatyczne..

Jedną z takich sztuczek jest użycie soli do ugaszenia pożaru spowodowanego kapiącym tłuszczem.Odpowiedzi na pytanie, czy sól rzeczywiście jest w stanie skutecznie spełniać przypisane jej funkcje, podzieliła się ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova.

Dlaczego sól nie działa

Wyniki analizy chemicznej wskazują, że po podgrzaniu do 800 stopni sól kuchenna (NaCl) po prostu topi się, a w wyższych temperaturach zaczyna parować.

Dlatego soli nie można nazwać skutecznym środkiem do gaszenia pożaru węgla drzewnego.

Ponadto po podgrzaniu sól może zacząć „strzelać“ na węglach.

Eksperymenty pokazują, że aby skutecznie ugasić pożar, należy wsypać na niego całą łopatę soli.

Oto odpowiedź, dlaczego nie należy używać soli do gaszenia ognia podczas przygotowywania grilla: jest to nie tylko nieskuteczne, ale i niebezpieczne.

Jak ugasić pożar

Być może najbardziej niezawodnym sposobem na ugaszenie węgli, które zaczęły palić się pod kebabem, jest usunięcie szaszłyków z mięsem, przemieszanie węgli pogrzebaczem i odłożenie kebaba na miejsce.

Wcześniej wymieniliśmy 4 produkty, których nie należy jeść z jajkami.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře