Wielu letnich mieszkańców wie o możliwości przedłużenia owocowania ogórków..
Jednocześnie panuje powszechna opinia, że nie da się „zmusić“ rośliny do wydania owoców przed pierwszymi przymrozkami..
W rzeczywistości osiągnięcie takiego wyniku jest całkiem możliwe, chyba że rośliny ogrodowe nie rosną na otwartym terenie.
Właściciel działki podmiejskiej będzie mógł zbierać plony jesienią, jeśli wykona kilka ważnych kroków.
Usuwanie nadmiaru liści
Konieczne jest usunięcie blaszek liściowych znajdujących się pod owocem.
Kiedy dolna część pnia stanie się całkowicie „pusta“, konieczne będzie dodanie ziemi i użycie materiału do ściółkowania.
Prawidłowe karmienie
Pod koniec sezonu letniego możesz wzmocnić roślinę za pomocą… suszonych drożdży.
Weź głęboki pojemnik, wlej do niego pół litra wody i dodaj 1 łyżkę.l.powyższego produktu i podobną ilość cukru kryształu.
Po dokładnym wymieszaniu pozostawić mieszaninę w spokoju.A po 3-4 godzinach rozcieńczyć przygotowaną mieszaninę ciepłą, zwykłą wodą (5 l).
Efektem końcowym będzie karmienie.Należy go dodać do wody w celu nawadniania.Powstały produkt wystarczy na wiadro wody.
Stosowanie nawozów typu napar z obornika krowiego sprzyja także wydłużeniu czasu owocowania ogórków.
Ochrona przed chorobami i szkodnikami
Co tydzień należy stosować odpowiednie środki profilaktyczne.
Zastosowanie materiału pokrywającego
Począwszy od ostatniej trzeciej lata, roślina będzie musiała być czymś przykryta w nocy.
Zaleca się użycie naturalnego materiału pokrywającego.
Prawidłowe podlewanie
Pod koniec lata ogórki należy podlewać rzadziej niż w środku tej pory roku.
Jeśli temperatura powietrza wynosi od +18 do +20 stopni, zużycie wody powinno wynosić maksymalnie 2 litry na krzak.
Jeśli temperatura wynosi około +15 stopni, wystarczy 0,5 litra na roślinę.