Powszechnie przyjmuje się, że dania ziemniaczane przygotowuje się wyłącznie jako dodatek.Ale są dania, które można nazwać podstawowymi..
Na przykład w Szkocji zwyczajowo podaje się na śniadanie bułeczki.Można je jeść z boczkiem lub dżemem..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak zrobić bułeczki.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości lub użyć gotowych tłuczonych ziemniaków.
2.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masłem, zagnieść ciasto.
3.Ciasto podzielić na dwie równe części i uformować kulki.
4.Z każdej części formujemy płaski okrągły placek o grubości do 5 mm, kroimy na 4 części, robimy nakłucia ze wszystkich stron i smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z masłem.
Smaż placki z obu stron przez 3-4 minuty.Podawać z kremowym sosem i ziołami, dżemem lub nawet rybą.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak fermentować pomidory w rondlu w ciągu trzech dni.