16. 08. 2024 (Zdjęcie: Pixabay/jackmac34).
Czosnek bardzo często ląduje w łóżkach pomiędzy cebulą, sokiem, pomidorami i marchewką.I nic dziwnego, bo jest łatwa w uprawie, a gdy już wyrośnie, masz zapas na długi czas.Aby jednak tak się stało, należy go odpowiednio przechowywać.W przeciwnym razie może się nie udać i cała praca pójdzie na marne..
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez czosnku.Niektórzy śmieją się, gdy do posiłku, który według przepisu składa się z dwóch strąków, wrzuca się siedem strąków.Czosnek nie tylko dodaje „tego czegoś“ do żywności, ale także wartości odżywczych i solidną dawkę zdrowia.Dlatego niemal każdy, kto posiada własny ogród, znajdzie w nim miejsce dla tego warzywa.
Jak suszyć czosnek i przygotować go do przechowywania?
Kiedy nadchodzi czas zbiorów, zastanawiasz się, jak najlepiej je przechowywać.Taki dość świeży czosnek ma stosunkowo wilgotną skórkę, która może łatwo zacząć pleśnieć i w ten sposób atakować również poszczególne ząbki.Dlatego złotą zasadą jest suszenie.Trochę to trwa, ale w ten sposób będziesz mógł go przechowywać przez wiele miesięcy i nic się z nim nie stanie.
Jak suszy się czosnek po zbiorze? Cebule najlepiej rozłożyć na słońcu. Jeśli pogoda nie dopisze, można to zrobić w domu.Ważne, żeby miejsce było przewiewne. Następnie oczyść je z ziemi i powieś do dalszego wyschnięcia.Po około dwóch do trzech tygodniach są gotowe do ostatecznego przechowywania.
Jak przechowywać świeży czosnek?
Najważniejsze to znaleźć dla niego odpowiednie miejsce.Powinno być przewiewne i suche. Sposób przechowywania czosnku zależy od nas, naszych możliwości i umiejętności.Wersja dla mało artystycznych lub po prostu zapracowanych osób? Wiele babć używa mąki patentowej.Po prostu wkładają żarówki do pudełka i porządnie je odkurzają. Jak inaczej możesz to zrobić?
Warkocze i bukiety warto wieszać tak, aby miały równy i stały dopływ powietrza.Wilgoć im niestraszna.