Wiele osób uwielbia lekko soloną czerwoną rybę.Delikatnie mówiąc, bardzo smaczne..
Zabieg można przeprowadzić według jednej ciekawej receptury, która, jak mówią wtajemniczeni, jest sprawdzona od lat i nigdy nie zawiodła..
Szefowa kuchni Yulia Arkhipova, ekspertka publikacji internetowej BelNovosti, która ją testowała, mówi: w rezultacie otrzymujemy bardzo delikatną i bardzo smaczną rybę.
Nawiasem mówiąc, zgodnie z tym przepisem możesz posolić absolutnie każdą czerwoną rybę, na przykład łososia lub pstrąga, lub łososia kumpla, który jest bardziej dostępny dla portfela.
Uzbrajamy się więc w sól, cukier, ziele angielskie z groszkiem i sokiem z cytryny.
Rybę pokroić w warstwy i usunąć kręgosłup.Wymieszaj sól z cukrem i tą mieszaniną polej rybę umieszczoną w pojemniku (na przykład w dwóch warstwach).
Dodać groszek ziele angielskie i skropić sokiem z cytryny.Włożyć na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy i widzimy coś przypominającego marynatę.Przenosimy rybę z dolnych warstw na górę, tak aby namoczyła się w marynacie.
Pozostawić w lodówce do wieczora, kiedy będzie można odsączyć całą marynatę i zjeść soloną rybę.
Jeśli chodzi o ilość karmy, na 1 kilogram świeżej ryby potrzebne są 3 łyżki soli (jeśli chcesz rybę lekko osoloną – 2 łyżki) i jeden taki sam cukier.
Potrzebujesz także 5 groszków ziela angielskiego i ćwiartki cytryny.