Wielu miłośników kawy ma już zapewne dość stosowania standardowych dodatków do orzeźwiającego napoju – śmietanki i mleka..
Chcę czegoś nowego i niezwykłego..
Istnieje podejście, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę.Okazuje się, że kawa będzie miała jaśniejszy smak, jeśli zastąpimy dodatek do mleka…słony karmel.
O ciekawym sposobie na poprawę smaku napoju opowiedziała Yulia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Co dodać do kawy, jeśli znudziła Ci się śmietanka i mleko?
Dowolny syrop cukierniczy będzie doskonałym substytutem produktów mlecznych.
Dobre są następujące opcje: syropy karmelowe, czekoladowe i waniliowe.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do kawy syropu o smaku solonego karmelu.Faktem jest, że taki składnik zapewni orzeźwiający napój zarówno o jasnym słodkim smaku, jak i słonej nucie smakowej.
To drugie, o dziwo, się przyda: niewielka ilość soli doskonale ujawnia ten właśnie „aromat kawy“.
Oczywiście nie należy przesadzać z syropem.Na szklankę kawy wystarczy 15-20 mililitrów stężonego roztworu.