HomeJedzenieKiedy myć jagody, a kiedy nie: wiele osób ma wątpliwości

Kiedy myć jagody, a kiedy nie: wiele osób ma wątpliwości

Pomimo tego, że delikatne borówki łatwo można uszkodzić podczas mycia, nie należy pomijać tego kroku – nawet jeśli jagody zbieraliśmy samodzielnie w ekologicznie czystym miejscu..

Zabieg jest niezbędny, aby pozbyć się pasożytów, owadów, kurzu i innych zanieczyszczeń – wyjaśnia ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova..

Jedynym wyjątkiem jest przechowywanie jagód: po zerwaniu lub zakupie jagody należy przechowywać w stanie suchym, aż będą gotowe do spożycia, po uprzednim pozbyciu się złych, pomarszczonych i zgniłych jagód.

Jak myć jagody

Powtarzamy: jagody należy umyć przed zjedzeniem.Należy to robić ostrożnie, starając się nie zmiażdżyć owoców.

Napełnij miskę wodą i włóż do niej jagody, następnie dokładnie je opłucz i wyjmij.

Następnie poczekaj, aż woda odpłynie, a jagody trochę wyschną.Teraz możesz zabrać się za jedzenie: nie należy odkładać tego nawet na kilka godzin, gdyż umyte jagody szybko psują się i gniją.

Czy należy myć jagody przed zamrożeniem?

Przed zamrożeniem jagody należy dokładnie umyć – po rozmrożeniu nie będzie to możliwe.Opłucz jagody w sposób opisany powyżej, a następnie osusz.

Jeśli zamrozisz mokre jagody, woda rozszerzy się i uszkodzi skórkę, powodując, że po rozmrożeniu jagody zamienią się w papkę.Ponadto mokre jagody będą się sklejać i deformować, co negatywnie wpłynie na ich strukturę i smak.

Gdy jagody całkowicie wyschną, rozłóż je do pojemników lub torebek i włóż do zamrażarki.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře