HomeJedzeniePrzepis na ogórki kiszone: dokładnie taki, jaki sprzedawano w sklepach w odległych...

Przepis na ogórki kiszone: dokładnie taki, jaki sprzedawano w sklepach w odległych latach sowieckich

W czasach Związku Radzieckiego w sklepach sprzedawano także ogórki kiszone, które były bardzo smaczne..

Mówimy Ci, jak przygotować dokładnie te same ogórki.

Jak pysznie zawinąć ogórki

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, można je kilka razy zmienić.

Na dnie słoika umieść jeden lub dwa ząbki czosnku, dodaj ogórki, gałązki i parasolki świeżego koperku z nasionami.

Do słoików wlać wrzącą wodę, przykryć pokrywkami i odstawić na 7-10 minut.

Następnie wlewamy wodę do rondla i z tej wody przygotowujemy marynatę, po czym ponownie zalewamy ogórki wrzątkiem (po czym wlewamy drugą wodę do zlewu).

Do marynaty potrzeba 140-150 gramów cukru na litr wody (7 łyżek.l.), 2 łyżki.l.sól i 2 łyżki.l.esencja octowa (70%).

Ze słoików odlej drugą wodę i dodaj ziarna czarnego pieprzu (5-6 sztuk na litr słoika), liść laurowy (1/4 słoika), łyżeczkę suszonej gorczycy i koperek.

Zalać wrzącą marynatą i zakręcić słoiki.Można go odwrócić, nie trzeba go zawijać.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře