W czasach Związku Radzieckiego w sklepach sprzedawano także ogórki kiszone, które były bardzo smaczne..
Mówimy Ci, jak przygotować dokładnie te same ogórki.
Jak pysznie zawinąć ogórki
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, można je kilka razy zmienić.
Na dnie słoika umieść jeden lub dwa ząbki czosnku, dodaj ogórki, gałązki i parasolki świeżego koperku z nasionami.
Do słoików wlać wrzącą wodę, przykryć pokrywkami i odstawić na 7-10 minut.
Następnie wlewamy wodę do rondla i z tej wody przygotowujemy marynatę, po czym ponownie zalewamy ogórki wrzątkiem (po czym wlewamy drugą wodę do zlewu).
Do marynaty potrzeba 140-150 gramów cukru na litr wody (7 łyżek.l.), 2 łyżki.l.sól i 2 łyżki.l.esencja octowa (70%).
Ze słoików odlej drugą wodę i dodaj ziarna czarnego pieprzu (5-6 sztuk na litr słoika), liść laurowy (1/4 słoika), łyżeczkę suszonej gorczycy i koperek.
Zalać wrzącą marynatą i zakręcić słoiki.Można go odwrócić, nie trzeba go zawijać.