Wiele osób przechowuje obecnie wypieki w lodówce i to na próżno..
Mówimy, jak przechowywać chleb, aby chronić go przed pleśnią, zgodnie z GOST 1956.
Jak prawidłowo przechowywać pieczywo
Obecnie chleb przechowuje się zwykle w lodówce w plastikowej torbie.
Szczelne środowisko o dużej wilgotności jest doskonałym środowiskiem do rozwoju pleśni.
Wcześniej zwyczajowo przechowywano chleb zupełnie inaczej.Według GOST 1956 chleb należy przechowywać w suchym miejscu, odizolowanym od źródeł chłodu, w temperaturze nie niższej niż +6 stopni.
Lodówka nie spełnia tych wymagań.Aby chleb nie spleśniał następnego dnia po zakupie, przechowuj go w pojemniku na chleb lub zawiń w lnianą ściereczkę.
Lub przynajmniej wyjmij go z torby na krótki czas po zakupie, aby wyschnął.
Wcześniej powiedzieliśmy, dlaczego nie można przechowywać pomidorów w lodówce.