Masz dość wodnistych i pozbawionych smaku serów kupowanych w sklepie?
Pyszny domowy ser możesz przygotować w zaledwie pół godziny.
Do zrobienia tego seru nie będziesz potrzebował żadnych skomplikowanych składników. będziesz potrzebować 1,5 litra mleka i szklanki kwaśnej śmietany.
Prosty przepis na doskonały domowy serek z kanału YouTube Аппетитная Кухня.
Domowy serek na bazie śmietany i mleka – bez podpuszczki
Chcesz przygotować smaczny i domowy ser, który możesz zjeść na śniadanie, w sałatkach lub na kanapkach? Ten prosty przepis pokaże Ci, jak zrobić własny ser z zaledwie kilku składników, które prawdopodobnie masz w domu.
Domowy ser jest świeży i smakuje zupełnie inaczej niż kupiony.Przygotowanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nim każdy.
Można przygotować ser o różnej intensywności smaku i konsystencji.I wreszcie, co nie mniej ważne, wiesz dokładnie, z jakich składników składa się Twój ser.
Do sera bez podpuszczki potrzebujemy:
1,5 l mleka (użyliśmy mleka pełnego o zawartości tłuszczu 3,5%).
1 łyżeczka soli.
230 g 20% śmietany.
3-4 jajka.
Fakultatywny:.
Zioła do smaku.
Przyprawy do smaku.
Procedura:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy sól i mieszamy.
Umieść garnek na kuchence i podgrzej na średniej temperaturze..
Wbij jajka do miski i dodaj śmietanę.
Ubijaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Gdy mleko zacznie się gotować , dodać masę jajeczną.
Czekamy, aż mleko ponownie zacznie się gotować.
Zmniejsz temperaturę i gotuj 5-7 minut , od czasu do czasu mieszając.
Wyłączamy kuchenkę, do miski wkładamy sitko i wykładamy gazą..
Następnie wlewamy mieszaninę mleka.
Gdy serwatka odpłynie, ostrożnie podnieś gazę i przenieś ją do osobnej, czystej miski.
Następnie odważ mieszaninę serową w gazę i poczekaj, aż cała serwatka spłynie.
Cały ten proces trwa około dwóch godzin.Możemy służyć.
Porady:
Zioła: Do sera można dodać posiekane zioła takie jak koperek, szczypiorek czy bazylia.
Przyprawa: Aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać odrobinę mielonego czarnego pieprzu lub papryki.
Sposób użycia: Domowego sera możesz używać do sałatek, pieczywa lub po prostu delektować się nim ze świeżymi wypiekami.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.