Naleśniki z cukinii to danie smaczne i wręcz dietetyczne – wszystko zależy od ilości mąki i sposobu przygotowania..
Ale zdaje się, że tego dania można się nasycić jedynie zjedząc górę takich naleśników..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak przygotować pożywne naleśniki z cukinii z serem i szynką.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Cukinię umyj, zetrzyj na grubej tarce, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.Gdy warzywa puszczą sok, odcedź go.
2.W tym czasie należy pokroić szynkę w drobną kostkę i zetrzeć ser na grubej tarce.
3.Oczyszczamy czosnek i przepuszczamy go przez prasę.
4.Do przygotowanej mieszanki warzywnej wbić jajka, dodać śmietanę i mąkę, posiekany czosnek, szynkę i ser oraz pieprz.
5.Mieszaj, rozgrzewaj patelnię i piecz naleśniki po obu stronach na oleju roślinnym.
Podawać ze śmietaną lub innym sosem.Smacznego!
Wcześniej powiedzieliśmy, jak zaoszczędzić przesoloną zupę.