Choć nie jest to najmniej kaloryczne danie, jest tak smaczne, że musisz go spróbować!
Przygotowanie nie jest trudne, a na pewno będziesz zachwycony powstającym daniem.
Znakomity przepis na soczysty kotlet z kanału YouTube szazsu.
Potrzebujemy:
550 g kotleta schabowego.
sól
mielony czarny pieprz.
30 g masła.
2-3 łyżki oleju roślinnego.
300 g grzybów.
30 g masła.
2-3 łyżki oleju roślinnego.
80 g kiełbasy debreczyńskiej.
65 g ogórków kiszonych.
1,5 łyżki mąki pszennej.
250 ml mleka.
100-150 g sera.
1/2 szklanki mleka do posmarowania mięsa.
Załącznik (opcjonalnie):.
Pieczone ziemniaki.
Tłuczone ziemniaki.
Świeże wypieki.
Ryż.
Procedura:
Umyj i osusz wieprzowinę, usuń tłuszcz i pokrój w plasterki.
Plasterki mięsa na twardej powierzchni przykryć folią i opukać..
Posolić i przyprawić kotlet z obu stron.Pieczarki pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić na ćwiartki i pokroić.W ten sam sposób pokroić ogórka.
Rozgrzej olej na patelni i rozpuść masło.
Na patelnię włóż kawałek mięsa i smaż z obu stron na złoty kolor..
Nasmaruj blachę olejem i ułóż smażone mięso.
Na czystej patelni roztopić masło i wlać olej.
Dodaj grzyby na patelnię i smaż, aż się zarumienią.
Dodajemy posiekaną kiełbasę i smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając.
Obniżamy temperaturę, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy..
Posolić i doprawić mieszankę czarnym pieprzem.
Dodaj ogórki i wymieszaj.
Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Nakładamy sos na plastry mięsa.Posyp wierzch tartym serem.
Zalać mlekiem i piec 30 minut w temperaturze 190°C..
Podajemy z frytkami lub z dodatkiem według upodobań.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.