HomeJedzenieWŁOSKI Chleb pieczony w 6 minut: Jest gotowy raz lub dwa i...

WŁOSKI Chleb pieczony w 6 minut: Jest gotowy raz lub dwa i pachnie w całym domu.Świeże jak następnego dnia!

Przedstawiamy Państwu bardzo prosty i praktyczny przepis na puszystą i miękką domową ciabattę.

  1. Odkąd mam ten przepis, nie mam ochoty na żaden inny chleb.

Prosty przepis na puszyste domowe wypieki z kanału YouTube Halime’s Kitchen.

Potrzebujemy:

10 g granulowanego cukru.

10 g suchych drożdży.

400 ml ciepłego mleka.

30 ml oliwy z oliwek.

40 g jogurtu.

600 g mąki zwykłej.

8 g soli.

Procedura:

Do głębokiej miski wsyp cukier. Dodaj drożdże.

Wlać ciepłe mleko i dobrze wymieszać trzepaczką.

Do powstałej masy wlać oliwę i dodać jogurt.

Mieszamy trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.

Następnie dodajemy mąkę i sól i mieszamy szpatułką.

(Ilość mąki może być większa lub mniejsza w zależności od jej jakości ).

Następnie dalej wyrabiamy rękoma, aż otrzymamy gładką konsystencję..

Wyrabiamy elastyczne ciasto , które nie klei się do rąk.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta odciskamy powietrze i przenosimy je na posypany mąką stół.

Zagnieść ciasto, uformować kulę i podzielić na dwie równe części..

Następnie z części ciasta formujemy kulę..

Jedno ciasto włóż do miski i przykryj, a drugie rozprowadź palcami po oprószonym mąką stole.

Następnie ciasto rozwałkować wałkiem na średnicę 35 cm..

Używając podłużnej puszki po jedzeniu wycinamy części (zobacz wideo).

Pokrojone kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W ten sam sposób będziemy obrabiać także drugie ciasto.

Przykryj tacę ściereczką i odstaw ciasto na 5 minut..

Po upływie tego czasu włóż blachę do nagrzanego piekarnika..

Piec 6-7 minut w temperaturze 250°C..

Możemy służyć.

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře