Wielu smakoszy ma dość przygotowywania tej samej sałatki na każde święto – Olivier..
Chciałabym znaleźć alternatywę dla smacznego, ale nudnego dania..
I jest dobra opcja.Mówimy o sałatce o nazwie „Kijów“.
Danie jest bardzo podobne do Oliviera.Ale jest kilka poważnych różnic.
Po pierwsze, sałatka kijowska jest bardziej orzeźwiająca: pomaga obecność takich składników, jak papryka i sok z cytryny.
Po drugie, danie charakteryzuje się obecnością ciekawego połączenia smakowego: „lekka pikantność + kwaskowatość“.
Po trzecie, jedzenie jest lżejsze: nie ma wysokokalorycznego majonezu.
Po czwarte, pojawia się lekka chrupkość: za sprawą wspomnianej już papryki.
Przepisem na ciekawe danie podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Przepis na sałatkę „kijowską“
Ziemniaki ugotuj w mundurkach.Potrzebujesz 300 gramów tego warzywa.
Musisz także przetworzyć 200 gramów marchwi we wrzącej wodzie.
Po zakończeniu gotowania oba składniki należy pokroić w kostkę.Powstałe kawałki należy wlać do miski.
W tym samym pojemniku należy dodać groszek konserwowy, posiekaną szynkę i posiekaną paprykę (po 200 gramów).
Powstałą mieszaninę należy doprawić nie majonezem, ale masą składającą się z następujących składników: 150 gramów tłustej śmietany, 30 gramów musztardy, 25 mililitrów soku z cytryny.
Prawie gotową sałatkę należy posypać posiekaną zieloną cebulą.Sensowne jest również dodanie do potrawy odrobiny soli i pieprzu.
Efektem końcowym będzie bardzo apetyczne danie, które z pewnością docenią miłośnicy Oliviera.