Przygotowujemy jajka często, niektóre nawet codziennie.
Śniadanie bez nich dla wielu osób jest nie do pomyślenia.
Po ugotowaniu zostają skorupy , z którymi zwykle nie można się uporać i lądują w koszu.
Jak podaje portal smakosze, nie ma potrzeby ich wyrzucać..
Można je zalać octem i zrobić skuteczny nawóz dla roślin, zmiażdżyć i oczyścić doniczki, a nawet wykorzystać je jako dodatek do kawy.
Ten „odpad“ ma wiele zastosowań i o każdym z nich dowiesz się w tym artykule.
Skorupki jaj w kuchni
Nie ma nic gorszego niż twój ulubiony przypalony garnek.
Wrzące mleko, skwierczący sos i tłuszcz przylgną do zewnętrznej strony garnka, tworząc trudną do usunięcia przypaloną skórkę.
Na szczęście z pomocą przychodzą skorupki jaj..
Najpierw zmiel je w blenderze na proszek, dodaj sodę oczyszczoną i wodę , aby uzyskać pastę.
Po nałożeniu go na doniczkę pozostaje jedynie przetrzeć go gąbką.
W ciągu kilku minut zniknie stary tłuszcz i osady , a metalowa powierzchnia będzie lśnić jak nowa.
Pastę można również stosować do czyszczenia zlewu kuchennego , na którym szybko osadza się kamień z wody.
Skorupki jaj w połączeniu z wodą po wrzuceniu do miksera i włączeniu urządzenia ostrzą i skutecznie czyszczą noże.
Dodaj muszelki do porannej kawy
Nieoczywistym sposobem wykorzystania skorupek jaj jest dodawanie ich do kawy.
Dokładnie zmiel oczyszczone i wyparzone skorupki jaj na drobny proszek.
Następnie wlej do szklanki z ulubionym napojem.
Jedna łyżeczka. wystarczy.
Kawa z tym składnikiem ma większy aromat i dzięki zasadowemu pH napój staje się łagodniejszy dla żołądka..
Na smak wpływa węglan wapnia, który neutralizuje kwasowość..
Zalej octem skorupki jajek
W muszlach kryje się wiele zalet, nie tylko dla nas.
Nawet rośliny. mogą na tym bardzo zyskać.
Jak zatem wydobyć z nich to, co najważniejsze?
Z pomocą przychodzi zwykły ocet..
Rozdrobnione resztki jajek należy zasypać i odstawić na około 3-4 dni.
Po tym czasie nawóz jest gotowy.
Przed użyciem warto rozcieńczyć go w proporcji 1:5 z wodą , aby uniknąć nadmiernego zakwaszenia gleby i nadmiernego nawożenia warzyw i ziół.
Mieszanka octu jest przydatna także dla urody.
Jeśli masz uszkodzone miejsca na skórze, nałóż na nie wacik zamoczony w przygotowanym kwaśnym płynie.
Podrażnienie i zaczerwienienie ustąpią.
Powodzenia!