Wielu domowych kucharzy przygotowując ryż przestrzega tradycyjnych proporcji płatków zbożowych i wody (1 do 2)..
Ale często pożądane danie nie okazuje się kruche..
Ekspert kulinarny publikacji sieci Belnovosti, kucharka, piekarz czwartej kategorii, Julia Arkhipova, podzieliła się sztuczką, która zapobiegnie sklejaniu się ryżu w owsiance.
Do przygotowania potrzebny jest ryż (szklanka), wrząca woda (szklanka), olej roślinny (dwie lub trzy łyżki stołowe), sól (do smaku), pergamin.
Do jednej szklanki odmierzymy ryż i wodę.
Ryż należy przepłukać zimną wodą, aż stanie się przezroczysty.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego (może być masło lub ghee).
Następnie dodajemy umyty ryż, po czym smażymy przez 2 minuty, pamiętając o mieszaniu.
Następnie dodaj wrzącą wodę: jeśli wziąłeś jedną szklankę ryżu, wlej także jedną szklankę wrzącej wody.
Dodać sól (do smaku).Zmniejsz intensywność ogrzewania do minimum i zamknij patelnię (najpierw arkusz pergaminu, potem pokrywkę).
Trzymamy w tej pozycji na ogniu przez 15 minut: w tym czasie woda się zagotuje, ryż się ugotuje, ale nie będzie się sklejał.
Pozostaje wymieszać widelcem.W ten sposób otrzymujemy puszysty ryż.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować pilaw z makaronu.