HomeJedzenieNie tylko okroshka: przepis na pyszny chłodnik, który pomoże Ci przetrwać upały

Nie tylko okroshka: przepis na pyszny chłodnik, który pomoże Ci przetrwać upały

Mało prawdopodobne, aby ktokolwiek z nas miał ochotę zjeść coś ciężkiego i gorącego, gdy za oknem świeci słońce..

Dlatego latem wiele osób woli starą, dobrą okroshkę.Jeśli znudziło Ci się już to danie, skorzystaj z porady eksperta z publikacji sieci BelNovosti, ugotuj Julię Arkhipovą i przygotuj hiszpańskie gazpacho – najlepszą opcję na lunch w upalny letni dzień..

Aby to zrobić, musisz udać się do sklepu z następującą listą produktów:

  • 1kg pomidorów.
  • 1 ogórek (duży).
  • 2 papryki (użyj czerwonej i zielonej).
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
  • 1 czerwona cebula (mała).
  • 1 ząbek czosnku.
  • 1 łyżka octu jabłkowego.
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
  • 1/4 łyżeczki soli.
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii.
  • Nie przejmuj się tym, że lista składników wygląda imponująco – proces gotowania zajmie Ci nie więcej niż pół godziny.

    Najpierw usuń skórkę z pomidorów – dla ułatwienia wykonaj na nich nacięcia w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 30 sekund.Następnie przenieś je do lodowatej wody – po takich manipulacjach będziesz mógł łatwo pozbyć się skóry.

    Pomidory pokroić na kawałki, ogórek obrać i wypestkować, a następnie pokroić w kostkę.To samo zrób z papryką, posiekaj cebulę i czosnek.

    Teraz zmiksuj w blenderze wszystkie posiekane warzywa z octem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem pomarańczowym i bazylią na gładką masę.

    Pozostaje tylko przelać zupę do dużej miski i wstawić do lodówki, gdzie ostygnie.Przed podaniem spróbuj potrawy i jeśli uznasz to za konieczne, dodaj więcej soli lub pieprzu.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře