Wielbicieli kuchni angielskiej z pewnością zainteresuje fakt, że mieszkańcy Mglistego Albionu jedzą na śniadanie nie tylko płatki owsiane czy jajecznicę z boczkiem, ale także częstują się naleśnikami..
To proste ciasto na herbatę, bardzo podobne do naszych naleśników z drożdżami..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, szefowa kuchni i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak przyrządzić ciasto brytyjskie.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier puder.Po całkowitym rozpuszczeniu dodać kolejne 100 ml ciepłej wody i pozostawić mieszaninę na 15 minut.
2.Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i sól, wlej mleko i drożdże, wymieszaj.
Konsystencja mieszanki powinna przypominać gęstą śmietanę.Jeśli okaże się bardzo gęsty, można go rozcieńczyć wodą.
3.Ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 45 minut.
4.Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i kładź po jednej łyżce ciasta na raz, aby zrobić okrągłe naleśniki.
Piec przez pięć minut, a następnie odwrócić.Placki podaje się z masłem do herbaty.
Wcześniej pisaliśmy, jakie błędy kulinarne mogą sprawić, że zupa stanie się szkodliwa.