HomeWskazówki dla domuNawet dwa jajka dziennie mają silny wpływ na organizm.Oto realne skutki ich...

Nawet dwa jajka dziennie mają silny wpływ na organizm.Oto realne skutki ich spożycia

Ponieważ wykazano, że jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu, ich popularność w diecie znacznie wzrosła.Jednak korzyści ze spożywania jaj wykraczają daleko poza tę jedną cechę.Przekonajmy się, jakie efekty możemy zaobserwować spożywając dwa jajka dziennie..

Jajka śmiało możemy nazwać superfoodem.Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je kompletnym źródłem białka.Białka są niezbędne dla organizmu, między innymi pomagają w budowie i regeneracji mięśni, kości i tkanek.Dlaczego wciąż warto po nie sięgnąć?

Dlaczego warto jeść jajka?

1.wspierają aktywność mózgu.

Jajka są bogate w cholinę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Cholina ma kluczowe znaczenie dla układu nerwowego , między innymi do produkcji acetylocholiny – neuroprzekaźnik odpowiedzialny za pamięć, uczenie się i koncentrację.Niedobór choliny może prowadzić do problemów z pamięcią, trudności z koncentracją i problemami z nauką.

Badania pokazują, że regularne spożywanie jaj może poprawić pamięć i koncentrację.Przykładem jest badanie opublikowane w czasopiśmie Neurobiology of Learning and Memory, które wykazało, że osoby, które spożywały dwa jajka dziennie przez cztery tygodnie, poprawiły swoje wyniki w testach pamięci i koncentracji.Inne badanie opublikowane w The Journal of Nutrition wykazało, że dzieci, które codziennie spożywały jajka przez osiem tygodni, również radziły sobie lepiej w testach pamięci i uczenia się.

2.poprawa wzroku i kondycji skóry.

Jajka dostarczają luteiny i zeaksantyny , przeciwutleniaczy, które chronią wzrok i wspierają funkcjonowanie oczu.Luteina i zeaksantyna koncentrują się w plamce żółtej – części siatkówki odpowiedzialnej za ostre widzenie potrzebne do czynności wymagających precyzji, takich jak czytanie czy prowadzenie pojazdu.Brak tych przeciwutleniaczy może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, które jest główną przyczyną ślepoty u osób po 60. roku życia.

Badania pokazują, że regularne spożywanie jajek zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.Na przykład badanie opublikowane w czasopiśmie Archives of Ophtalmology wykazało, że u osób, które jadły dwa jajka dziennie przez dwa lata, ryzyko rozwoju tej choroby zmniejszyło się o 44%.Inne badanie opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że osoby, które codziennie jadły jajka przez osiem tygodni, miały o 26% więcej luteiny i zeaksantyny w plamce żółtej.

3.pomóc w utracie wagi.

Jajka dostarczają białka i zdrowych tłuszczów.Niezbędne dla organizmu białko pomaga budować i regenerować mięśnie, a także zapewnia uczucie sytości, co może pomóc w obniżeniu kaloryczności diety.

Zdrowe tłuszcze zawarte w żółtku również pomagają zachować uczucie sytości i zapobiegają nadmiernemu spożyciu kalorii.Badania pokazują, że osoby, które rozpoczynają dzień od jajek, spożywają mniej kalorii w ciągu dnia w porównaniu do osób jedzących inne produkty śniadaniowe, takie jak płatki zbożowe.

4.regulują poziom cukru we krwi i wspierają zdrowie serca.

Dzięki niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości białka jaja pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Utrzymują stałą energię i stabilny poziom cukru we krwi..

Jajka są bogate w witaminy A, E, B2, B6 i B12, które wspomagają zdrowie naczyń i zmniejszają ryzyko chorób serca.Przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna obniżają poziom trójglicerydów i promują zdrowy poziom „dobrego“ cholesterolu.

6.pozytywnie wpływają na płodność.

Składniki odżywcze w jajach, takie jak witaminy A, E, B12, kwas foliowy, selen i cynk mają pozytywny wpływ na płodność. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 w jajach mogą promować płodność u kobiet, a przeciwutleniacze w jajach poprawić jakość nasienia u mężczyzn.

8 Dostarczają witaminy D i E, wzmacniają odporność.

Jajka są źródłem witaminy D, która pomaga wchłaniać wapń i fosfor, co odbija się na zdrowiu kości i ogólnym samopoczuciu fizycznym.Witamina D także korzystuje nastrój , który jest kluczem do zdrowia psychicznego.

Witamina E zawarta w jajach chroni organizm przed szkodliwymi substancjami i wzmacnia układ odpornościowy , dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře