Fantastycznie smaczny przepis na domowy serek śmietankowy z YouTube’a – mascarpone, który smakuje jeszcze lepiej niż ten ze sklepu.
Za kilka groszy można dostać pół kilo doskonałego, domowego produktu i dodatkowo wysokiej jakości serwatkę, którą można wykorzystać np. do ciasta czy naleśników.
Domowy bulion z mascarpone w 10 minut
Mascarpone używam do wielu deserów i prawie do każdego słodkiego nadzienia..
Latem wystarczy wymieszać ze świeżymi owocami, napełnić szklanki i mamy doskonały zimny poczęstunek.
Można go również obniżyć ciasteczkami lub kawałkami czekolady.
Do zrobienia domowego mascarpone wystarczy kilka podstawowych składników i trochę czasu.Do produktu końcowego można dodać różne smaki, np. waniliowy, kakaowy czy owocowy.
Domowe mascarpone jest bardzo uniwersalne , można go wykorzystać w wielu przepisach, od tiramisu, przez desery owocowe, po pikantne pasty do smarowania.
Przygotowując, wiesz dokładnie z jakich składników jest zrobione i masz pewność, że nie zawiera konserwantów ani sztucznych składników.
Największą zaletą jest to, że domowy mascarpone ma wyraźniejszy i naturalny smak, który można łatwo dostosować do własnych upodobań.
Dlaczego śmietana i jogurt?
Śmietana i jogurt zawierają wystarczającą ilość tłuszczu, która jest niezbędna do stworzenia mascarpone.Obydwa składniki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które powodują koagulację białek mleka i utworzenie kremowej masy.
Do domowego mascarpone potrzebujemy:
400 g kwaśnej śmietany (zawartość tłuszczu do 18-20%).
350 gramów jogurtu (zawartość tłuszczu 10%).
3 gramy soli.
2 gramy sody oczyszczonej.
Procedura:
Jogurt wymieszać z solą i dokładnie wymieszać.
Sodę mieszamy, którą przesiewamy do jogurtu, następnie dodajemy też śmietanę.Dokładnie wymieszaj.
Otrzymamy jednolity krem.
Teraz przygotujemy czystą miskę do której włożymy sitko..
Sito wyłóż ściereczką i nałóż na nie krem.
Złóż szmatkę na wierzch kremu. Przykładamy obciążenie tak, aby płyn mógł spłynąć.
Włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin..
Następnego dnia w misce mamy pyszne domowe mascarpone.
I oddzieliłeś serwatkę w misce.Należy uważać, aby go nie polewać, można go wykorzystać jako składnik ciasta.
Powstała konsystencja mascarpone jest miękka i kremowa.
Jest dokładnie taki, jak kupiony mascarpone..
Życzymy dobrego apetytu! :-).
Wideo: