Przedstawiamy Państwu pyszne plastry o dziwnej nazwie, ale zapewniamy, że nie umniejsza to nieopisanego smaku tego deseru.
Miękkie, dwukolorowe ciasto wzbogacone budyniem waniliowym i udekorowane kremem.
Ekskluzywny przepis na puszysty deser z kanału YouTube Czeskiego Radia.
Potrzebujemy:
5 żółtek.
250 g granulowanego cukru.
100 ml letniej wody.
100 ml oleju roślinnego.
5 białek.
szczypta soli.
250 g mąki półgrubej.
1 opakowanie pudru ujędrniającego.
1 łyżka kakao.
800 ml mleka.
2 opakowania proszku budyniowego waniliowego.
8 łyżek granulowanego cukru.
400 g kwaśnej śmietany.
2 opakowania cukru waniliowego.
250 ml śmietanki do ubijania.
Procedura:
W głębokiej misce dodaj żółtka.Posypać cukrem i ubić mikserem..
Podczas ubijania dolewamy wodę.Następnie cały czas ubijając dodawaj olej.
Białka wlać do osobnego pojemnika.
Dodać sól i ubić sztywny śnieg. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka i mąkę wymieszać z pianką z żółtka.
Połowę ciasta wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wypoziomować.
Do pozostałego ciasta przesiać kakao i wymieszać.
Wlać ciasto kakaowe na jasne ciasto i wyrównać.W 300 ml zimnego mleka wymieszać budyń..
W rondelku podgrzać 500 ml mleka z cukrem.
Do gorącego mleka wlać masę budyniową i zagotować mieszając..
Gorący budyń wylewamy na ciasto w formie i wykonujemy okrężnymi ruchami łyżką mieszamy.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170°C.
W misce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym.
W osobnym pojemniku ubić śmietanę.Następnie delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę za pomocą szpatułki ze śmietaną i cukrem.
Deser schłodzony za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj wierzch kremem..
Posypujemy kakao i możemy podawać.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.