HomeJedzenieNiebiańsko pyszny WĘGIER: próbowałem za 40.od lat i żaden inny przepis jeszcze...

Niebiańsko pyszny WĘGIER: próbowałem za 40.od lat i żaden inny przepis jeszcze go nie pobił!

Soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka w pysznym sosie przygotowanym po węgiersku.

Gdy tylko przygotowałam to danie po raz pierwszy, wszystkim od razu smakowało i kilka razy w tygodniu proszą mnie o przygotowanie.

Słynny przepis na pyszne mięso z kurczaka z kanału YouTube УХ ТЫ,КУХНЯ.

Potrzebujemy:

1-2 łyżeczki oleju roślinnego.

20 g masła.

1 duża cebula.

2 ząbki czosnku.

szczypta soli i granulowanego cukru.

1 pieprz.

1 łyżka słodkiej papryki.

1 łyżka mąki zwykłej.

3 starte pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego.

1 szklanka soku pomidorowego.

kurczak (udo, skrzydełko – jak kto lubi).

nasiona oregano.

czarne ziarna pieprzu.

liść laurowy.

mielony czarny pieprz.

kolendra.

koperek.

pietruszka.

Załącznik (opcjonalnie):.

Ziemniaki gotowane lub pieczone.

Tłuczone ziemniaki.

Ryż.

Grillowane warzywa.

Sałatka ze świeżych warzyw.

Procedura:

Na patelnię wlać olej i roztopić masło.Udka z kurczaka bez kości ze skórą dodamy dużo soli..

Na rozgrzaną patelnię połóż uda skórą do dołu..

Smaż kurczaka z obu stron na złoty kolor.

Obraną cebulę pokroić w kostkę.

Zmiażdż ząbki czosnku i drobno posiekaj.Smażone uda przełożyć na talerz..

Dodać cebulę i czosnek do ciasta mięsnego.

Doprawiamy solą, cukrem, mieszamy i smażymy na złoty kolor.

Zetrzeć całą paprykę na grubej tarce i dodać na patelnię.

Wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty..

Do powstałej na patelni masy dodać słodką paprykę, mąkę, wymieszać i smażyć 30-40 sekund.

Następnie dodajemy starte pomidory i mieszamy.

Doprawiamy solą i cukrem i dobrze mieszamy.

Dodać udka z kurczaka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 40 minut (w połowie smażenia obrócić mięso).

Posiekaj koperek i natkę pietruszki na twardej powierzchni.

Dodajemy na patelnię liść laurowy, zmielony czarny pieprz, koperek i pietruszkę.

Przykryj patelnię, wyłącz ogień i pozostaw na 10 minut.

Mięso z sosem podaje się z puree ziemniaczanym i surówką warzywną.

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře