Soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka w pysznym sosie przygotowanym po węgiersku.
Gdy tylko przygotowałam to danie po raz pierwszy, wszystkim od razu smakowało i kilka razy w tygodniu proszą mnie o przygotowanie.
Słynny przepis na pyszne mięso z kurczaka z kanału YouTube УХ ТЫ,КУХНЯ.
Potrzebujemy:
1-2 łyżeczki oleju roślinnego.
20 g masła.
1 duża cebula.
2 ząbki czosnku.
szczypta soli i granulowanego cukru.
1 pieprz.
1 łyżka słodkiej papryki.
1 łyżka mąki zwykłej.
3 starte pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego.
1 szklanka soku pomidorowego.
kurczak (udo, skrzydełko – jak kto lubi).
nasiona oregano.
czarne ziarna pieprzu.
liść laurowy.
mielony czarny pieprz.
kolendra.
koperek.
pietruszka.
Załącznik (opcjonalnie):.
Ziemniaki gotowane lub pieczone.
Tłuczone ziemniaki.
Ryż.
Grillowane warzywa.
Sałatka ze świeżych warzyw.
Procedura:
Na patelnię wlać olej i roztopić masło.Udka z kurczaka bez kości ze skórą dodamy dużo soli..
Na rozgrzaną patelnię połóż uda skórą do dołu..
Smaż kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Obraną cebulę pokroić w kostkę.
Zmiażdż ząbki czosnku i drobno posiekaj.Smażone uda przełożyć na talerz..
Dodać cebulę i czosnek do ciasta mięsnego.
Doprawiamy solą, cukrem, mieszamy i smażymy na złoty kolor.
Zetrzeć całą paprykę na grubej tarce i dodać na patelnię.
Wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty..
Do powstałej na patelni masy dodać słodką paprykę, mąkę, wymieszać i smażyć 30-40 sekund.
Następnie dodajemy starte pomidory i mieszamy.
Doprawiamy solą i cukrem i dobrze mieszamy.
Dodać udka z kurczaka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 40 minut (w połowie smażenia obrócić mięso).
Posiekaj koperek i natkę pietruszki na twardej powierzchni.
Dodajemy na patelnię liść laurowy, zmielony czarny pieprz, koperek i pietruszkę.
Przykryj patelnię, wyłącz ogień i pozostaw na 10 minut.
Mięso z sosem podaje się z puree ziemniaczanym i surówką warzywną.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.