Zapach ciasta na zakwasie sprawi, że całe mieszkanie będzie pachnieć pięknie i od razu napłynie ślina.
Idealny zakwas nie jest nauką
Puszyste ciasto wzbogacone kompotem owocowym to najlepszy przepis na domowe ciasto.
Doskonały przepis na domowe ciasto na zakwasie z owocami z portalu pyszności.
Idealnie puszyste, mięciutkie jak chmurka i mięciutkie ─ takiemu ciastu na zakwasie nie można się oprzeć.
Jeśli dodamy do tego owoce i posypiemy całość pokruszonym masłem, otrzymamy po prostu przekąskę idealną..
Dzięki temu przepisowi nie musisz się martwić o suche ciasto i przaśne drożdże.
Sekret tkwi w proporcjach.
Idealne ciasto wyrasta w piekarniku, puszyste i delikatnie aromatyczne.
Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach składników
Choć może się wydawać, że w przygotowaniu nie ma nic trudnego, wiele osób wciąż się go boi.
Z naszym prostym przepisem poradzą sobie nawet „amatorzy zakwasu“.
Odpowiednio dobrane proporcje to gwarancja sukcesu..
Do przygotowania ciasta owocowego potrzebujemy:
Dla drożdży:.
1 szklanka mleka.
1/2 opakowania świeżych drożdży (21 g).
1 łyżka mąki zwykłej.
1 łyżka granulowanego cukru.
Na ciasto:.
500 g mąki zwykłej.
1/2 szklanki granulowanego cukru.
100 g masła.
owoc.
3 jajka.
drożdże.
Do okruchów:.
1/2 szklanki mąki zwykłej.
1/2 szklanki granulowanego cukru.
100 g zimnego masła.
Procedura:
Zacznijmy od drożdży. Podgrzej mleko z cukrem w rondlu.
Gdy będzie już ciepłe (ale nie gorące) dodać pokruszone drożdże i mąkę, dokładnie wymieszać.
Drożdże odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiły swoją objętość.
Jajka i cukier mieszaj na gładką masę.W rondelku roztapiamy masło do ciasta.
Do miski wsyp mąkę, dodaj masę jajeczną, drożdże i wymieszaj ciasto.
Jeśli bardzo klei się do rąk, dodajemy mąki.
Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło, chwilę wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch kładziemy owoce – może być świeży lub z kompotu.
W przypadku kompotu owocowego należy go dokładnie odcedzić.
Odstaw 10-15 minut.
Przygotować kruszonkę, rozgniatając w misce wszystkie składniki.
Następnie posyp kruszonką wierzch ciasta.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec około 30-35 minut..
Możemy służyć.
Życzymy dobrego apetytu!