Prawdziwy cheddar bez dodatku oleju palmowego jest prawie niemożliwy do znalezienia na półkach supermarketów i kosztuje zupełnie nieuzasadnioną kwotę.
Ponadto możesz zrobić ten sam ser bezpośrednio w swojej kuchni ze zwykłych składników i litra najpopularniejszego mleka kupowanego w sklepie.
Prosty przepis na doskonały domowy ser według portalu steaklovers.
Potrzebujemy:
1 litr mleka.
15 g masła.
1 łyżeczka soli.
6 łyżek skrobi kukurydzianej.
200 g dowolnego taniego twardego sera.
Procedura:
Wlać mleko do garnka.
Garnek natychmiast postaw na kuchence..
Dodaj sól i masło.
Następnie do masy zetrzeć ser.
Na koniec dodajemy skrobię.
Mieszaj podczas gotowania , aż składniki całkowicie się rozpuszczą.
Ser powinien zgęstnieć.
Wlać mieszaninę do pustego i czystego kartonu po mleku.
Pudełko wstawić do lodówki na 6 godz..
Teraz ser jest gotowy.
Spróbuj także dodać do mleka swoje ulubione przyprawy już na etapie gotowania.
Alternatywnie możesz dodać swoje ulubione zioła.
Dzięki temu za każdym razem możesz uzyskać nowy smak sera..
Polecam spróbować np. z ostrą papryczką.
Bonus: Najtańszy domowy ser
Przygotuj niezwykle prosty ser w domu, używając zaledwie kilku typowych składników.
Samo przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a powstały produkt miło Cię zaskoczy.
Szybki i łatwy przepis z kanału YouTube Anastasia ‚8211; Ricette FACILI e VELOCI na najsmaczniejszy domowy ser.
Podstawą są dwa tanie składniki – mleko i sok z cytryny, które można zastąpić octem.
Potrzebujemy:
1 litr pełnego mleka.
2 łyżki soku z cytryny.
Następny:.
sól
cukier.
Ser można również przygotować specjalnie z przyprawami i ulubionymi ziołami.
Procedura:
Wlać mleko do garnka.
Umieść garnek na kuchence.
W trakcie gotowania dodać sól, cukier i sok z cytryny..
Jeśli nie masz pod ręką soku z cytryny, możesz zastąpić go octem.
Mleko dokładnie wymieszaj łyżką.
Kiedy zaczną tworzyć się grudki.
Odłóż garnek na bok..
Mleko jeszcze gorące przecedzić przez sito do miski..
Pozwól, aby serwatka całkowicie ostygła.
W żadnym wypadku nie nalewamy tego..
Jest bardzo zdrowa..
Serwatkę można pić lub wykorzystywać np. do pieczenia i gotowania..
Znakomicie sprawdza się jako składnik zakwasów.
Ser w formie włożyć do lodówki na 3-4 godz..
Po selekcji możemy służyć.
Życzymy dobrego apetytu!