Nadszedł czas, aby zastanowić się, jakie przetwory będziemy jeść jesienią i zimą.
Zwykle robią słodkie konfitury i pikle , ale w tym roku proponujemy coś innego.
Zaopatrz się w te marynowane warzywa, bo słoiczki znikają w mgnieniu oka..
Na liście warzyw marynowanych najczęściej znajdują się ogórki, papryka i cukinia, ale portal haps sugerował coś innego.
Ich smak zakonserwowany jest w kieliszku i otwierany dopiero jesienią lub zimą.
Okazuje się jednak, że nie tylko te propozycje są smaczne i pożywne.
Niedocenianym warzywem, którego smak może przyćmić wszystko inne, jest fasolka szparagowa.
Przygotowanie takich konfitur jest szybkie i łatwe, a po otwarciu warzywa stanowią świetny dodatek do obiadu..
Przepis na fasolkę szparagową w puszkach
Składniki:
4 kg fasolki szparagowej.
duża ilość koperku.
4 ząbki czosnku.
4 liście laurowe.
4 ziarna ziela angielskiego.
łyżka nasion gorczycy.
Składniki na marynatę:.
1 litr wody.
2 szklanki octu spirytusowego 10%.
2 łyżki soli.
8 łyżek cukru.
Sposób przygotowania:
Umieść fasolę w większej misce i dokładnie ją umyj..
Następnie wyjmij i osusz.
Pozbądź się także końcówek i w razie potrzeby możesz je również podzielić na pół.
Umyj szklanki, wysterylizuj i wysusz..
Upewnij się także, że masz pasujące pokrywki.
Na dnie każdego pojemnika połóż kawałek koperku, ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie..
Dodaj także niewielką ilość nasion gorczycy.
Czystą fasolę włóż mocno do słoików i zacznij przygotowywać marynatę.
Do garnka zalać wodą, octem, solą i cukrem..
Postaw na średnim ogniu i gotuj, aż składniki się rozpuszczą i zmiękną.
Przygotowany płyn wlać do szklanek i szczelnie je zamknąć.
Następnie włóż je do garnka wyłożonego ręcznikiem, zalej wodą do 3/4 wysokości słoików konserwowych i pasteryzuj przez kolejne 25 minut.
Przechowuj fasolę w chłodnym miejscu.
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Smacznego!