Fala upałów już za nami, ale inne prognozy wskazują, że wkrótce wysokie temperatury ponownie dotkną Słowację.Jak jeść w upał, żeby czuć się dobrze? Zaleca się wykluczenie z diety kilku produktów utrudniających znoszenie ciepła..
Jak sobie radzić z upałami?
Wysokie temperatury nas nie rozpieszczają, zwłaszcza gdy musimy wykonywać codzienne obowiązki.Warto jednak podejść do jedzenia z rozsądkiem i nie zapominać o nawodnieniu.Podczas upałów posiłki powinny składać się głównie z owoców i warzyw zawierających dużo wody.Są również lekkostrawne i dostarczają niezbędnych witamin i minerałów.
Podczas upałów bardzo ważny jest także ubiór i odpowiednia ochrona przed słońcem.Wybieraj odzież naturalną i oddychającą, a jeśli chcesz jeszcze bardziej chronić swoją skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, postaw na długie spodnie i rękawy.Nie zapomnij o kapeluszu i kremie przeciwsłonecznym.
Czego nie jeść podczas upałów?
W czasie upałów zaleca się unikanie gorących potraw, które tylko podwyższają temperaturę ciała.Zaleca się także unikanie potraw ciężkich, tłustych i niskiej jakości, w tym fast foodów, tłustych mięs, słodyczy i produktów wysoko przetworzonych.Sprawiają, że czujemy się ospali, brakuje nam energii i chęci do życia.
Warto też zrezygnować z napojów gazowanych i mocno słodzonych, które zawierają dużą ilość cukru.Alkohol jest również niebezpieczny, ponieważ odwadnia organizm.Zaleca się także ograniczenie spożycia kawy i herbaty na rzecz wody.Dla urozmaicenia można dodać również plasterki cytryny lub innego owocu, a także miętę.
Skutki upałów
Wysokie temperatury, zwłaszcza dla seniorów, są nie do zniesienia.Czasem wiążą się z dużym dyskomfortem, takim jak bóle głowy, wymioty, utrata apetytu, zmęczenie i niechęć do jakiejkolwiek aktywności.Dieta jest kluczem do utrzymania zdrowia i poprawy samopoczucia.
Należy pamiętać, że organizm silnie opiera się przegrzaniu w upale, przez co traci więcej płynów, które należy uzupełnić.Dodatkowo dochodzi do utraty apetytu, co utrudnia kontrolowanie diety i uzupełnianie wszystkich niezbędnych składników.
Ponadto upały mogą przyczynić się lub zwiększyć ryzyko wystąpienia groźnych chorób, takich jak m.in. udar, zakrzepica, rak skóry czy przegrzanie, dlatego bardzo ważna jest obserwacja i dbałość o własny organizm.