Chcesz cieszyć się domowym plasterkiem miodu, ale nie masz ochoty na pieczenie? Mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie!
Spodoba ci się ten przepis na miód cięty z kwaśną śmietaną i bananami.
Jest nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale także niesamowicie smaczne i orzeźwiające.
Doskonały i szybki przepis na przysmak bez pieczenia.
Potrzebujemy:
1 opakowanieprześcieradła z miodem – Ja używam kupionych w sklepie płatków z miodem (jeśli ich nie masz, użyj ciasteczek maślanych i skrop mlekiem).
5-6 bananów.
500 g kwaśnej śmietany co najmniej 16%.
250 g śmietanki do ubijania (lub makaronika).
Cukier puder lub miód do smaku.
czekolada do posypania.
Procedura:
Na śmietanę ubić słodką śmietanę z śmietaną i cukrem.
Do bitej śmietany możemy dodać także zagęstnik.Banany obierz i pokrój w krążki.
Na blasze z miodem rozsmaruj krem, ułóż plasterki banana i układaj warstwami w ten sposób, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Resztę kremu wykorzystamy do dekoracji boków.
Posypać czekoladą i odstawić.
Zamiast płatków miodowych można zastosować także klasyczne ciasteczka.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jak możemy ulepszyć deser?
Eksperymentuj z nadzieniami:.
Oprócz kwaśnej śmietany i bananów możesz spróbować także innych kombinacji, na przykład:
Przecier owocowy: truskawkowy, malinowy, porzeczkowy lub inny do smaku.
Krem czekoladowy: Z dodatkiem orzechów lub owoców.
Serek śmietankowy: Z wanilią lub owocami.
Lody: Na wierzch możesz dodać gałkę lodów.
Chrupkość: .
Do śmietany dodać posiekane orzechy lub bułkę tartą.
Świeżość:.
Do śmietany dodać skórkę lub sok z cytryny.
Bardziej intensywny smak: .
Użyj miodu o mocniejszym aromacie lub dodaj do śmietanki odrobinę rumu lub likieru.
Życzymy dobrego apetytu! :-).