W dawnych czasach powszechnie spożywano różne rośliny, o których dziś prawie nikt nie wie.
Wiele warzywnych przysmaków posłużyło jako świetna i zdrowa przekąska.
Wśród nich jest na przykład slez unobserved..
Jak podaje portal jemchyjinka jest to roślina bardzo lecznicza i pomoże na wiele problemów.
Wygląda jak miniaturowy arbuz i jest pełen dobroczynnych substancji.
Istnieje kilka rodzajów ślazu i ważne jest, aby wiedzieć, że wszystkie rodzaje ślazu są lecznicze i mają podobne właściwości.
Zawierają głównie dobroczynny śluz , który tworzy na błonie śluzowej film ochronny i zapobiega nieprzyjemnym podrażnieniom podczas kaszlu.
Liście, owoce, łodygi i kwiaty można jeść na surowo, gotować na parze, gotować, smażyć lub piec.
Niezbadany ślaz – wpływ na zdrowie
Silne wsparcie obronne, zapobieganie grypie, przeziębieniom i chorobom cywilizacyjnym.
Działanie antyseptyczne i detoksykujące.
Wspomaga i oczyszcza trawienie, żołądek i jelita, likwiduje biegunki i wzdęcia.
Oczyszcza drogi moczowe i nerki.
Może zatrzymać biegunkę.
Oczyszcza wątrobę, pomaga jej szybciej się zregenerować i usuwa niebezpieczne substancje z organizmu.
Usuwa stany zapalne w jamie ustnej i górnych dróg oddechowych, kaszel, rozpuszcza śluz.
Zewnętrznie leczy i dezynfekuje rany , wspomaga lepsze gojenie, usuwa swędzenie i obrzęk, leczy i łagodzi oparzenia.
Przyczynia się do ochrony przed szkodliwym działaniem innych substancji.
Można go również stosować do płukania jamy ustnej i krtani przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych.
Zawarty w roślinie śluz łagodzi także podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego wywołane szkodliwymi substancjami lub lekami.
Użycie malwy nietestowane
Z malwy można przygotować leczniczą herbatę do picia w przypadku problemów zdrowotnych, napar jako wywar do użytku zewnętrznego, a także kwiaty malwy można wykorzystać w sałatce warzywnej lub jako dekorację gotowych potraw.
Przepis na herbatę z malwy – do użytku wewnętrznego.
Potrzebujesz: 1 łyżeczka suszonego malwy, 2,5 decylitra wody, sitko do herbaty.
Herbatę przelać do sitka, zalać wrzątkiem, parzyć przez 12-14 minut, a następnie wypić ciepłą herbatę.
W ostrych przypadkach pić tę herbatę 1-3 razy dziennie.
Zastosowanie zewnętrzne malwy.
To użycie jest bardzo proste.
Pokrój lub pokrój podartą roślinę malwy (liście) i nałóż sok z malwy na ranę lub miejsce dotknięte chorobą skóry.
Sok z liści to tak naprawdę leczniczy śluz, który dezynfekuje ranę i przyspiesza jej gojenie.
Do innych roślin, które jedliśmy w dzieciństwie, na pewno zalicza się liliowy.
Jadalne kwiaty bzu
Kiedy zakwitł bz, zjedliśmy jego kwiaty.
Szczególnie szukaliśmy kwiatów bzu z pięcioma płatkami..
Konsumowaliśmy także młode pędy klonu i kwiaty koniczyny..
Na terenach zalewowych rzek rosła dzika cebula , która była znacznie smaczniejsza i słodsza niż zwykle.
Jeśli udało nam się go znaleźć, zjedliśmy do syta i zabraliśmy ze sobą do domu, aby moja mama mogła wykorzystać go w kuchni.
Jedzono także szczaw koński , którego też zjedliśmy bardzo dużo.
Niektórzy mogą też pamiętać smak dzikich wiśni..
Czasami były znacznie słodsze niż domowe.
Często jedliśmy surową kukurydzę i robiliśmy z niej lalki.
Jarabina była nie tylko spożywana, ale także przerabiana na koraliki.
Gdybyśmy wtedy zebrali wszystkie dekoracje, które z niego zrobiliśmy, byłoby to więcej niż kilometr..
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś korzenia trzciny , wiesz, że jego smak jest niezwykły i prawdopodobnie nigdy go nie zapomnisz.
Wymyte trzciny umyto, pocięto, a w środku znajdowały się białe jadalne włókna, które smakowały trochę jak kasza manna.
Popularne były także owoce leśne.
Zbieraliśmy poziomki, jeżyny i maliny..
To tylko niektóre z roślinnych przysmaków, które kiedyś były powszechnie spożywane.
Czy Ty też je pamiętasz?