Oferujemy Państwu fantastycznie prosty chleb wypiekany w garnku.
Odkąd znam ten przepis, nie kupuję już chleba w sklepie.
Prosty przepis na najsmaczniejszy domowy chleb z kanału YouTube Emma’s Goodies.
Potrzebujemy:
1,25 szklanki letniej wody (300 g).
2,5 łyżeczki soli.
2 łyżeczki suszonych drożdży (7 g).
3 szklanki mąki uniwersalnej (420 g).
Procedura:
Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski.
Posypać solą i dodać drożdże.
Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą..
Do powstałej masy wlać mąkę, dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Zagniatamy ręcznie lepkie ciasto.Miskę z ciastem przykryć talerzem.
Niech 6 godzin wzrośnie.
Drugi chleb przygotowujemy inną metodą – rozciąganie i składanie ciasta..
Będziemy używać tych samych składników co przy poprzedniej wycieczce.
Wlać wodę do miski , dodać sól i drożdże.
Wymieszaj mieszaninę , aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą.
Zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy talerzem.
Co pół godziny podnieś ciasto mokrą ręką i przewróć na drugą stronę (patrz wideo).
Ciasto składamy czterokrotnie (z każdej strony).
Ten proces powtórzymy 4-5 razy. Włóż garnek do piekarnika.Pozostawić do nagrzania do 215°C na 15 minut.
Po upływie czasu wyjmij garnek z piekarnika i posyp dno mąką.
Następnie wkładamy ciasto do garnka, robimy nacięcie w środku i posypujemy mąką.
Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 215°C.
Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i obniżyć temperaturę do 205°C..
Piec przez kolejne 10-20 minut , aż skórka będzie złotobrązowa.
Po upieczeniu chleb przełożyć na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia..
Ciasto, które zostawiliśmy do wyrośnięcia na 6 godzin , zwilżoną ręką złóż kilka razy.
Następnie włóż ciasto do oprószonej mąką miski, wykonaj nacięcie i posyp mąką.
Chleb pieczemy tak samo jak poprzedni.
Możemy służyć.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.