HomeWskazówki dla domuSposób na wybór najlepszego arbuza w sklepie.Nie powiedzą ci tego

Sposób na wybór najlepszego arbuza w sklepie.Nie powiedzą ci tego

Katarzyna Bosacka od lat doradza mieszkańcom naszego regionu, jak świadomie robić zakupy.Tym razem ekspert zdradził, jak wybrać dobrego i słodkiego arbuza.Jeden szczegół powinien przykuć twoją uwagę..

Pochodzi z Afryki i zaliczana jest do tykw.Oto arbuz uprawiany na całym świecie i występujący w ponad 1200 odmianach. Owoce – żywność i największa część rośliny – składa się z ciemnozielonej skórki z jaśniejszymi plamami i miąższem..

Arbuz: właściwości

Owoce mogą ważyć do 5 kilogramów. Miąższ melona składa się z 92% wody i 6% cukru. Reszta owocu to białko, witaminy, minerały i błonnik. Melony zawierają witaminy A, E i witaminy z grupy B, a także potas, żelazo , miedź, mangan, cynk, magnez i niewielka ilość sodu.Ponadto arbuz jest skarbnicą luteiny, karotenoidów, likopenu, zeaksantyny i kryptoksantyny. 100 g melona ma około 40 kcal..

Po arbuza warto sięgnąć w upalne dni.Może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek czy koktajli.Zaspokaja organizmowi niemal 30% jego zapotrzebowania na wodę.

Większość z nas wyrzuca pestki arbuza.Warto pamiętać, że są nie tylko jadalne, ale także bardzo zdrowe.Zawierają blisko 30 proc. białka i są skoncentrowanym źródłem substancji bioaktywnych.Można je suszyć, prażyć lub mielić na mąkę.

Jak wybrać dobrego melona? Bosacka radzi zwrócić uwagę na ten szczegół

Jak widać, arbuz ma wiele nazw.Tym razem Katarzyna Bosacka postanowiła wziąć go pod mikroskop.Przez lata zdobyła uznanie Polaków jako ekspertka od zdrowego odżywiania i świadomych zakupów.To dzięki niej pokaż ‚Wiem co jem wiem co kupuję ‚.

Bosacka pozostaje w stałym kontakcie ze swoimi fanami.Na Instagramie obserwuje ją 179 000 użytkowników.Na swoim profilu publikuje porady kulinarne, radzi na co zwrócić uwagę podczas zakupów, a także analizuje skład produktów, który widnieje na etykietach i deklarowany przez producenta.

– Czy lubisz arbuza? Czym się kierujesz wybierając go w sklepie? – – napisała w ostatnim poście.– Dziś mam dla Was ciasteczko z poradami.
W filmie Bošacka wymieniła trzy rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie melona.

– Po pierwsze: niech to będzie ciężki sportowiec. Powinien naprawdę mieć swoją wagę.Po drugie: skórka.Jedni mówią matowe, inni błyszczące, co nie jest prawdą.W rzeczywistości dojrzały arbuz będzie miał tak dużą wadę, że będzie to związane z siedzeniem na boku i długim dojrzewaniem.Po trzecie: arbuz powinien być zdrowy. Jeśli w nią zapukamy, powinien wydać głuchy dźwięk“ – wyjaśnił ekspert.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře