HomeWskazówki dla domuOto, jak nie powinno się jeść bananów na śniadanie.Wyrządzasz tylko swojemu organizmowi...

Oto, jak nie powinno się jeść bananów na śniadanie.Wyrządzasz tylko swojemu organizmowi krzywdę

Banany doskonale zadomowiły się w naszych kuchniach.Z biegiem lat stały się podstawą wielu deserów, w tym dietetycznych wersji popularnych ciast czy kremów, z prostej przekąski.Dziś trudno sobie wyobrazić życie bez słodkich bananów.Jednak nie każdy powinien po nie sięgać.Zobacz, dlaczego nie są owocem dla każdego..

Pomagają w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, zawierają znaczną ilość potasu, dodają energii i mają szerokie zastosowanie w kuchni.Do bananów nikogo nie trzeba przekonywać.Niestety, pomimo wielu korzyści płynących ze spożywania bananów, istnieją również przeciwwskazania.Nie każdy powinien włączać banany do swojej diety.

Kto nie powinien jeść bananów?

Banany są polecanym składnikiem żywności ze względu na swoje liczne właściwości, a także smak i konsystencję.Jednak nie każdy powinien włączyć banany do swojej diety. Należą do nich osoby z nietolerancją fruktozy. Banany są źródłem dużych ilości tego cukru owocowego, dlatego osoby z nietolerancją fruktozy mogą po zjedzeniu bananów odczuwać rozstrój żołądka.Bananów nie powinny oczywiście spożywać osoby uczulone na ten owoc.

Banany nie są zalecane dla diabetyków. Owoc zawiera dużo cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny.Dojrzałe banany mają wyższy indeks glikemiczny, natomiast banany jasnozielone lub żółte mogą być dopuszczone do diety diabetyków pod pewnymi warunkami (oczywiście wszystko zależy od stanu zdrowia, dlatego najlepiej skonsultować się z lekarzem).Ważne jest jednak, aby żadne owoce w diecie diabetyka nie stanowiły osobnego posiłku.Ponadto po banany nie powinny sięgać osoby cierpiące na choroby nerek. W przypadku choroby nerek należy ograniczyć spożycie pokarmów bogatych w potas..

Przestrzegamy również przed jedzeniem bananów na pusty żołądek. Owoc ten może stanowić dodatek do śniadania, jednak spożywany samodzielnie może powodować napady głodu w ciągu dnia. Co prawda owoc ten zapewnia szybkie uczucie sytości, jednak efekt ten nie utrzymuje się długo.A kiedy poziom energii szybko spada, pojawia się zmęczenie i głód.Dlatego jeśli chcesz zjeść na śniadanie banany, połącz je z białkami i tłuszczami.

Czarny koniec bananów.Czy to jest szkodliwe?

Wokół końcówki bananów narosło wiele mitów. Według nich ta część owocu ma zawierać pasożyty Giardia lamblia, pająki lub ich jaja, wszelkiego rodzaju bakterie, toksyny, a nawet pestycydy. Wszystko to brzmi niepokojąco i na pewno nie zachęca do spożywania bananów.

Czubek banana jest najstarszą częścią owocu i to z niego owoc wyrasta w miejscu, gdzie kiedyś był kwiat. W tych kwiatach nie ma pasożytów, bakterii ani pająków. Prawdą jest, że na plantacjach bananów występuje specyficzny gatunek pająka zwanego Heteropoda venatoria, ale nie składa on jaj w kwiatach bananów.

Prawdą jest, że banany mogą być źródłem zakażenia lambliozą, ale także salmonelli i innych niebezpiecznych patogenów.Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu nie znajdują się one na czubku banana, ale na skórce. Nie ma zatem konieczności odcinania końcówki banana, gdyż ta część owocu nie jest ani szkodliwa dla zdrowia, ani trująca. Całą wewnętrzną część banana możemy z przyjemnością zjeść pod jednym warunkiem ‚ aby mieć pewność, że owoc nie zagrozi naszemu zdrowiu, przed spożyciem powinniśmy dokładnie umyć skórkę od banana.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře