Udka z kurczaka w puszkach pozwolą zachować jadalność mięsa poza lodówką przez okres do 12 miesięcy.
Prosty przepis na konserwę z kurczaka, którą będziesz cieszyć się przez cały rok.
Doskonały przepis z kanału Moja kuhinja Tanja na YouTube na udka z kurczaka w puszkach.
Potrzebujemy:
2 kg udek z kurczaka.
2 łyżeczki soli.
mielony pieprz.
3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki.
1 łyżeczka warzyw.
2 łyżeczki 9% octu.
3 cebule.
pietruszka.
Procedura:
Najpierw dokładnie umyj udka z kurczaka.
Następnie kładziemy je na papierowej serwetce.
Wytrzeć do sucha..
Przenieś kurczaka na dużą patelnię.
Następnie dodać sól, pieprz mielony, słodką paprykę mieloną, warzywa.
Wszystko dokładnie wcieramy w mięso..
Następnie dodajemy ocet.
Dokładnie mieszamy.
Cebulę pokroić w duże pierścienie.
Przełóż je do dużej miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Mieszamy rękami..
Połóż 2 plasterki cebuli na dnie słoika konserwowego. .
Następnie wkładamy mięso , na koniec dodajemy cebulę.
Dokładnie zamknij szklanki pokrywkami.
Na dnie garnka połóż ściereczkę, ułóż szklanki.
Wlej wodę aż do górnej części pokrywki.
Przykryj pokrywką.
Od momentu zagotowania wody obniżamy temperaturę..
Gotuj przez 5 godzin na małym ogniu..
Po pięciu godzinach gotowania wyjmij słoiki z konserwami, przykryj je kocem i pozostaw do ostygnięcia.
Tak przygotowane mięso przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu do 12 miesięcy..
Smacznego!
Poradnik wideo:.