Nie ma nic gorszego niż suche i twarde kotlety schabowe zaraz po usmażeniu..
Jeśli przydarzy Ci się taka sytuacja, mamy skuteczne rozwiązanie.
Przed rozpoczęciem smażenia należy zamarynować mięso w tym kwaśnym produkcie.
Każdy domownik od razu poczuje ogromną różnicę, dlatego warto wypróbować przepis z portalu smakosze.
Jak uniknąć twardego mięsa w stekach?
Bez kotleta schabowego wielu nie wyobraża sobie niedzielnego lunchu.
To klasyczne na stałe wpisało się w repertuar każdej gospodyni domowej.
Niestety może się zdarzyć, że kotlety schabowe będą twarde i suche.
Jeśli po prostu klasycznie zawiniesz mięso w trzy owijki, ignorujesz jedną niezwykle ważną zasadę..
Bez tego zabiegu nie ma szans, że mięso będzie soczyste i rozpływające się w ustach.
Mówimy o marynowaniu.
Jak marynować wieprzowinę?
Kiedy mówimy o marynowaniu, nie mamy na myśli po prostu zanurzania mięsa w oleju i przyprawach.
Zapewnią to kwaśne składniki, które zmienią strukturę mięsa.
Na przykład kefir działa bardzo dobrze , ponieważ oprócz odczynu kwaśnego zawiera także enzymy, które zmiękczają mięso..
Jeśli chcesz nadać swoim stekom dodatkowy profil smakowy, sięgnij po musztardę.
Zawiera ocet kwaśny i korzystnie wpływa na aromat polędwiczki wieprzowej.
Kilka wskazówek i wskazówek, jak przygotować idealne kotlety schabowe
Przy ubijaniu mięsa przed marynowaniem przykrywamy kawałki mięsa folią.
Zapobiegnie to zabrudzeniu tłuczka i zminimalizuje ryzyko rozpryskiwania się soku mięsnego.
Bakterie rozwijają się bardzo szybko w mięsie i mogą łatwo zanieczyścić przedmioty i powierzchnie w kuchni..
Po marynowaniu ważne jest dobrze osuszyć mięso , w przeciwnym razie trójpak może odpaść podczas smażenia.
W tym celu użyj zwykłego kuchennego ręcznika papierowego , który dobrze zbiera nadmiar wilgoci.
Do smażenia polecamy wybrać słoń wieprzową.
Nie pali się tak szybko jak olej i nadaje dodatkowy smak kotletom schabowym.
Łącząc powyższe triki z kwaśną marynatą, Twoje kotlety schabowe będą zawsze pyszne i delikatne.
Smacznego!