HomeWskazówki dla domuSłowacy piją ją w dużych ilościach.Ta kawa jest szkodliwa dla zdrowia

Słowacy piją ją w dużych ilościach.Ta kawa jest szkodliwa dla zdrowia

Lubimy szybkie i łatwe rozwiązania, a produkty instant odpowiadają tym preferencjom.Są niewątpliwie wygodne i przydatne w konkretnych sytuacjach, jednak sięganie po nie na co dzień nie jest dobrą praktyką..

Kawy 3w1 (ale i 2w1) to tak naprawdę napoje kawowe, bo zawartość kawy w takiej „kawie“ jest tak naprawdę napojami kawowymi. zwykle sięga kilku procent.A ze względu na składniki, z których większość to cukry proste, napój ten nie tylko nie pobudza, ale może powodować gwałtowny spadek energii.Oczywiście spożywanie tego typu produktów raz na jakiś czas nie jest szkodliwe, jednak regularne sięganie po torebkę z napojem kawowym 3w1 nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Szkodliwość kawy 3 w 1.Dlaczego nie sięgnąć po ten napój?

Wygoda to chyba jedyna zaleta kawy 3w1.Dzięki temu produktowi unikniesz kłopotów z dodawaniem cukru do filiżanki i dodawaniem mleka.Przydaje się także na biwakach, krótkich wycieczkach i w sytuacjach, gdy mamy ochotę na kawę, ale nie ma potrzeby kupowania całego opakowania ziaren kawy.Dobrze, jeśli kawa 3 w 1 pozostaje kawą awaryjną.Gorzej, gdy jest to obowiązkowa część każdego poranka.Dlaczego?

Przede wszystkim należy rozróżnić dwa produkty: kawę rozpuszczalną i kawę 3 w 1.Nie do końca jest tak, że kawa 3w1 to to samo co kawa rozpuszczalna, tyle że z dodatkiem mleka i cukru.Kawa rozpuszczalna to produkt sporządzony w 100% z kawy , a więc ma podobny skład i właściwości, tylko zawiera mniej kofeiny. Zatem nasypanie łyżeczki kawy rozpuszczalnej po prostu tworzy kawę, która następnie jest ewentualnie słodzona i bielona.A co powiesz na kawę 3 w 1?

Kompozycja kawowa 3 w 1.Tylko kilka procent kawy

W składzie kawy 3w1 znajduje się zaledwie kilka procent kawy (w poniższym przykładzie niecałe 10%).Co więc wypełnia pozostałe 92 procent napoju? Jak czytamy na etykiecie popularnej kawy 3w1:

„Cukier, syrop glukozowy, olej kokosowy, kawa kawa rozpuszczalna (8,95%); kawa palona drobno mielona (0,05%) , białka mleka, regulator kwasowości: fosforany potasu, aromat, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych?

Kawa 3w1 to przede wszystkim cukier, który na etykietach pojawia się kilkukrotnie pod różnymi nazwami.W tym przypadku jest to cukier i syrop glukozowy. W kompozycji zajmują pierwsze lubdrugie miejsce, więc jest to składniki z największą liczbą. Następnie jest olej kokosowy, białka mleka, regulatory kwasowości, emulgatory – 8211; innymi słowy składniki, których normalnie nie ma w kawie i których sami nie nalewamy do filiżanek.Czym różni się kawa 3 w 1 od kawy rozpuszczalnej z mlekiem i cukrem.

Kawa nie potrzebuje chemicznych dodatków, żeby dobrze smakować.Większość powie nawet, że kawa 3w1 nie ma najlepszego smaku i aromatu. Ponadto jej właściwości pobudzające też są wątpliwe , gdyż sama kawa rozpuszczalna ma niską zawartość kofeiny, a jeśli w napoju jest tylko 10 proc. kofeiny, to automatycznie można stwierdzić, że pobudzające działanie kawy 3 w 1 jest praktycznie nie- istniejący.Należy również podkreślić, że syrop glukozowy gwałtownie i znacząco podnosi poziom cukru we krwi.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře