Warto od razu zauważyć, że hodowcy daczy nie mają jednolitego stanowiska w kwestii przycinania czosnku po zbiorach.
Niektórzy wykonują tę procedurę niemal natychmiast po wysuszeniu.
Inni przechowują łodygi i korzenie do wiosny, zauważa ekspert naszego magazynu, projektant krajobrazu i akademicki agronom Anastasia Kovrignyh.
Czy czosnek naprawdę trzeba przycinać po zbiorach?
W rzeczywistości procedura ta jest w najlepszym razie daremna: ani korzenie, ani łodygi nie wyrządzają żadnej szkody samemu czosnkowi.
Wręcz przeciwnie, ich obecność pomaga produktowi pozostać smacznym i wysokiej jakości.
Mówi się, że czosnek, który nie został przycięty po zbiorach, przetrwa do wiosny bez większych trudności.
Pomaga to również czosnkowi nie stracić soczystości, aromatu i smaku.
Produkt można przyciąć tylko nieznacznie.Po dobrym wysuszeniu czosnku należy pozostawić całą część łodygi, usuwając tylko wyraźnie wysuszone obszary.
Z drugiej strony, korzenie nie muszą być w ogóle dotykane.