Żeliwne ruszty szybko brudzą się podczas gotowania.Tłuszcz i resztki jedzenia mogą być trudne do usunięcia, jeśli dezynfekcja nie jest przeprowadzana regularnie.Oto, jak skutecznie czyścić żeliwne ruszty i jakie substancje są już dostępne w domu.
Żeliwne grille są jedną z pierwszych rzeczy, które ulegają zabrudzeniu.Podczas procesu gotowania żeliwne grille są rozpryskiwane tłuszczem, poddawane działaniu wysokich temperatur, a nawet wilgoci.Po wielu użyciach gromadzą się na nich zanieczyszczenia i brud.
Można je myć, czyścić i odtłuszczać substancjami, które masz w domu.
Czym czyścić żeliwne ruszty na kuchence
Najskuteczniejsze rozwiązania do czyszczenia żeliwnych rusztów kuchennych to te, które już masz w domu.Na przykład do odtłuszczenia żeliwnych rusztów wystarczy woda i detergent do mycia naczyń.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek innych czynności, pozwól siatce kuchenki i rusztom ostygnąć.Nie używaj ściernych lub ostrych środków czyszczących, takich jak amoniak.Mogą one zniszczyć ruszt i zepsuć jego wygląd.
Ciepła woda i płyn do mycia naczyń
Umieść żeliwne ruszty w zlewie lub pojemniku o większej pojemności.Zalej je gorącą wodą, a następnie dodaj kilka kropli płynu do mycia naczyń.Odczekaj 15 minut, aż tłuszcz na rusztach zmięknie.
Użyć szczotki lub gąbki, aby usunąć resztki jedzenia lub tłuszcz pozostały na grillu.
Żeliwne ruszty należy następnie spłukać wodą i dokładnie wytrzeć czystą szmatką.Proces może wymagać powtórzenia, jeśli ruszty nie zostały całkowicie odtłuszczone.
Pasta z sody oczyszczonej
Soda oczyszczona powinna być używana w formie pasty do czyszczenia i odtłuszczania żeliwnych rusztów kuchennych.
Wymieszaj trzy części wodorowęglanu sodu z jedną częścią wody, aby uzyskać gęstą pastę.
Pokryj żeliwne ruszty pastą, pozostaw na 20 minut, a następnie wyszoruj miękką szczotką.
Tłuszcz i resztki rozpadną się i spadną z rusztów.W przypadku stwardniałego tłuszczu należy ponownie nałożyć pastę z wodorowęglanu sodu i wyszorować starą szczoteczką do zębów.Na koniec spłukać wodą i wytrzeć miękką, czystą ściereczką.
Ocet
Do głębszego czyszczenia użyj octu w połączeniu z sodą oczyszczoną.Rozpylić ocet bezpośrednio na żeliwne ruszty, a następnie posypać sodą oczyszczoną.Pozostaw mieszaninę na kilka minut.
Użyj gąbki ściernej do czyszczenia rusztów w przypadku stwardniałych pozostałości lub tłuszczu.Dokładnie spłucz ciepłą wodą i pozostaw ruszty do całkowitego wyschnięcia.
Żeliwo lub stal nierdzewna w przypadku rusztów do kuchenek
Jeśli chodzi o wybór materiału na kuchenkę, zarówno żeliwo, jak i stal nierdzewna mają określone zalety i wady.Wymieniamy je poniżej.
Zalety rusztów żeliwnych:
Wady rusztów żeliwnych:
Zalety rusztów ze stali nierdzewnej
Wady rusztów ze stali nierdzewnej:
.