Pyszne ciasto ze śliwkami z bitej śmietany, miękkie jak pajęczyna.
Przepis od babci Zdenki.
Jeśli już nie możesz się doczekać zbiorów domowych śliwek, zapisz ten przepis.
Tarta jest naprawdę łatwa do zrobienia i bardzo, bardzo smaczna.
Potrzeba:
Dla ciasta mieszanego:
400 g mąki półgruboziarnistej.
250 ml bitej śmietany.
2 jajka (rozmiar M).
150 g kr.cukru.
1 bal.cukru waniliowego.
50 ml oleju.
1/2 łyżki.proszku do pieczenia.
Mleko (jeśli ciasto jest zbyt gęste).
Dalej
Śliwki przepołowione.
Opcjonalnie – kruszonka:.
Gładka mąka.
Masło.
Cukier puder.
Do posypywania:.
Cukier puder.
Procedura:
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta w misce:
Wymieszać trzepaczką lub ubijaczką ręczną.
Powstanie gładkie i miękkie ciasto bez grudek.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wystarczy równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Teraz przygotuj owoce:
Umyj i przekrój śliwki na pół.
Zwiń ziarna.
Połóż połówki śliwek na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Jeśli forma jest większa, a ciasto cieńsze, upiecze się szybciej, jeśli ciasto jest wyższe, upiecze się dłużej.
Po upieczeniu można po prostu posypać ciasto cukrem pudrem.
Przygotowawczo możemy go zapiec z okruchami.
Lubisz kruszonkę? Spróbuj też tej wersji!
Ciasto z kruszonką jest jeszcze smaczniejsze, wystarczy wymieszać zwykłą mąkę z cukrem pudrem i startym masłem, aby uzyskać kruchą mieszankę.
Posyp nią śliwki i włóż ciasto do piekarnika, aby się upiekło.
Autor.
.