HomeJedzeniePo 50-tce napraw to, co zepsuliśmy przez lata: te DWA pokarmy oczyszczają...

Po 50-tce napraw to, co zepsuliśmy przez lata: te DWA pokarmy oczyszczają naczynia krwionośne, zrzucają kilogramy i pomagają stawom!

Dieta gryczana &#8211 kefirowa to dobry sposób na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów.

Te dwa produkty są również przydatne same w sobie, ale po ich połączeniu efekt jest fantastyczny.

Oczyszczają organizm z zanieczyszczeń i toksyn, poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, trzustki i wątroby, normalizują poziom cukru we krwi.

Postaw na tę prostą kombinację , którą poleca również portal batranete, a nie pożałujesz.

Dlaczego kasza gryczana?

Gryka to energia bogate źródło witamin i minerałów , która nasyca organizm.

Jest również bezglutenowy, ale ma więcej białka i mniej węglowodanów niż inne zboża.

Nic więc dziwnego, że to właśnie kasza gryczana daje siłę, poprawia potencjał energetyczny i nadaje ciału wytrzymałość.

Kwasy organiczne (szczawiowy, cytrynowy, jabłkowy) zawarte w gryce są przydatne w chorobach krwi (białaczka, niedokrwistość), cukrzycy, zaparciach i chorobach układu krążenia.

Gryka &#8211 ratunek dla naczyń krwionośnych, wątroby i zapobieganie zawałom serca

Kasza gryczana to nie tylko zwykły dodatek.

Już nasze babcie wiedziały o jej uzdrawiającej mocy i wpływie na zdrowie fizyczne i psychiczne.

Niestety, gryka niemal całkowicie zniknęła z naszych kuchni.

Kiedy gryka pomaga?

Na wysokie ciśnienie krwi i przeciw miażdżycy

W gryce znajduje się substancja o nazwie ‚rutyna‘, która jest klasyfikowana jako bioflawonoid.

Zwiększa ona elastyczność naczyń krwionośnych, dlatego jest zalecana zarówno w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, jak i miażdżycy, a także wykazano, że zmniejsza ryzyko zawału serca.

Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe.

Gryka może być spożywana jako dodatek lub z mlekiem jako owsianka.

Lepszy nastrój

Większość suplementów diety poprawiających nastrój i wytrzymałość psychiczną zawiera również ekstrakty z gryki.

Gryka jest jednak najsilniejsza, gdy jest świeża, bez dodanych substancji.

Spożywanie go stymuluje procesy mózgowe, równoważy produkcję hormonów – których brak równowagi jest również odpowiedzialny za zmiany nastroju.

Niektóre badania mówią również, że regularne spożywanie gryki ma wpływ na poprawę odporności psychicznej i emocjonalnej.

Będziesz lepiej spać

Nasi przodkowie przechowywali łuski gryki jak gotowy skarb.

Stosowano je jako wypełnienie poduszek i materacy, gdzie gryka pomaga w walce z bólem kręgosłupa szyjnego, pleców, ramion, głowy, migreną, bezsennością, schorzeniami reumatycznymi czy bólami stawów.

Gryka zwalcza bezsenność spowodowaną różnymi przyczynami.

Szynki gryczane są również używane do przygotowywania herbaty gryczanej i wywaru, ponieważ zawierają duże ilości rutynywitaminy P, która jest ważna dla elastyczności naczyń.

Doładowuje białkiem

Gryka jest bogatym źródłem aminokwasów białek podobnych do jaj lub mleka w proszku. Substancje te są ważne dla budowy mięśni, układu mięśniowo-szkieletowego i oczywiście dla układu nerwowego.Jednak w przeciwieństwie do produktów pochodzenia zwierzęcego, gryka jest znacznie łatwiejsza do strawienia, a jej białka są łatwiej wchłaniane przez organizm.

Pomaga przy niestrawności

Kwas szczawiowy zawarty w kaszy gryczanej w połączeniu z innymi składnikami pomaga regulować poziom kwasowości w przewodzie pokarmowym. Pomaga przy problemach ze zgagą i stymuluje enzymy trawienne dla łatwiejszego i szybszego trawienia bez uczucia ciężkości.

Zwalcza żylaki

Wiele badań dowiodło, że gryka wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia ich elastyczność, a tym samym ogólnie poprawia krążenie krwi.

Oprócz zapobiegania żylakom, zapobiega również poważniejszym chorobom, takim jak miażdżyca i zawał mięśnia sercowego.

Niesamowity wpływ gryki na nasze naczynia krwionośne wynika z flawonoidów , a konkretnie jednego z nich – rutyny.

Znana również jako witamina P, rutyna chroni komórki naszego układu naczyniowego.

Regeneruje wątrobę i korzystnie wpływa na serce.

Gryka przyspiesza odnowę komórek wątroby i osoby, które mają problemy z wątrobą powinny zdecydowanie mieć ją w swojej codziennej diecie.Ale oprócz wątroby, twoje serce i nerki będą ci wdzięczne.

Pomaga przy cukrzycy

Osoby cierpiące na tę chorobę z pewnością znają nieocenione korzyści płynące ze spożywania kaszy gryczanej.Może ona szybko ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiec jego wahaniom.

Dlaczego kefir?

Kefir jest jednym z najbogatszych w probiotyki pokarmów, które wspierają proces detoksykacji i poprawiają trawienie laktozy.

Zawiera wysoki poziom wapnia, magnezu, biotyny, witaminy B12 i wielu innych przydatnych substancji.

Kefir, podobnie jak większość sfermentowanych produktów mlecznych, zatrzymuje procesy gnilne w jelitach, stymuluje pracę wątroby i wspomaga eliminację toksyn.

Kefir i surowa kasza gryczana

Aby ułatwić trawienie, gryka powinna być surowa, ale nie należy się jej obawiać.

Jest bowiem jeszcze smaczniejsza niż po ugotowaniu.

Regularne spożywanie mieszanki gryki i kefiru każdego ranka, przynajmniej przez kilka kolejnych tygodni, szybko zauważysz efekt.

Zobaczysz, że twoje ciało ci podziękuje.

Smacznego!

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře