HomeWskazówki dla domuSłowacy przejadają się codziennie.To jest jak trucizna dla ciała

Słowacy przejadają się codziennie.To jest jak trucizna dla ciała

Dr Bartek Kulczyński nagrał film, w którym opowiada o składnikach żywności, które absolutnie nie są dobre dla naszego zdrowia.Niestety bardzo często znajdują się one w przekąskach, które lubimy i po które często sięgamy.Czy lepiej z nich zrezygnować, czy tylko ograniczyć?

Dr Bartek Kulczyński nie zaleca bardzo restrykcyjnego podejścia nawet do produktów, które mogą nam zaszkodzić.W diecie liczy się po prostu zdrowy rozsądek.Jest duża różnica między &#8222produktami z czarnej listy&#8220, które pojawiają się w naszych posiłkach codziennie, a tymi, po które sięgamy sporadycznie.

Nie tylko w herbatnikach

Dr Bartek Kulczyński nie bez powodu wymienia cukier na pierwszym miejscu, bo według niego bardzo często zalecane ilości są przekraczane.Poza tym często wydaje nam się, że brązowy cukier jest zdrowszy.Dietetyk podkreśla – cukier to cukier i nie ma znaczenia czy jest to cukier biały, brązowy czy syrop glukozowo-fruktozowy.Producenci żywności również nie ułatwiają nam sprawy, w wielu produktach znajduje się tzw. cukier.Ukryty cukier.Obecnie dopuszcza się 50 g takiego cukru dziennie, ale dietetycy starają się zmniejszyć tę dawkę do 25 g.Dlatego dr Bartek Kulczyński zaleca czytanie etykiet, bo nawet jogurt owocowy może zawierać kilka łyżeczek cukru.A czym grozi zbyt duża ilość cukru? Otyłość, cukrzyca, chroniczne zmęczenie, bezsenność i zmiany trądzikowe to tylko początek listy.

Smażenie pod kontrolą

Heterocykliczne aminy aromatyczne to substancje rakotwórcze, które powstają podczas smażenia lub grillowania, zwłaszcza mięsa i ryb.Spalone kawałki są szczególnie niebezpieczne.Dlatego dietetyk radzi, aby smażyć jak najmniej i wybierać inne sposoby przygotowywania żywności.W przeciwnym razie wzrasta ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza jelita grubego.Dr Bartek Kulczyński podkreśla, że gdy już decydujemy się na jedzenie smażonych potraw, warto spożywać je z warzywami.Zawierają one przeciwutleniacze, które neutralizują działanie szkodliwych substancji.

Przypalona skórka? Lepiej nie

Akrylamid to kolejny czynnik rakotwórczy.Powstaje również podczas pieczenia i smażenia, ale chipsy, ciastka, krakersy, wafle i długo prażone orzechy również mogą go zawierać.Co radzi tutaj dietetyk? Piecz jak najkrócej i zawsze używaj wentylatora z gorącym powietrzem.Smażyć tak, aby się nie poparzyć.Ponadto, gdy idziesz do piekarni, wybieraj chleb bez mocno przyrumienionej skórki.

Plastik jest niebezpieczny dla jelit

Mikroplastiki są niebezpieczne, ponieważ mogą uszkodzić jelita.Mają również niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.Z czego powinieneś zrezygnować? Przede wszystkim z herbaty ekspresowej w plastikowych torebkach, a także z kasz i ryżu pakowanych w ten sposób.Trudniej jest zrezygnować z wody w plastikowych butelkach, ale dobrze jest ją ograniczyć.Dotyczy to oczywiście także wszystkich innych napojów w plastiku.Jeśli już znajdują się one w domu, nie wolno pozostawiać ich w miejscu, w którym są narażone na działanie promieni słonecznych, gdyż wysokie temperatury sprzyjają uwalnianiu się mikroplastiku.Lepiej jest również używać plastikowych toreb i pojemników tak rzadko, jak to możliwe.

Jest już słodzony

Sztuczne słodziki, takie jak asparaginian, kiedyś wydawały się być dobrym substytutem cukru.Obecnie dietetycy zalecają ich unikanie.Mogą one prowadzić do stanów zapalnych w organizmie i są podejrzewane o działanie rakotwórcze.Dlatego lepiej jest zastąpić cukier naturalnymi słodzikami, takimi jak ksylitol lub stewia.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře