HomeWskazówki dla domuNajlepszym sposobem na ugotowanie ryżu jest kawałek chleba.Wypróbuj sztuczkę z Japonii

Najlepszym sposobem na ugotowanie ryżu jest kawałek chleba.Wypróbuj sztuczkę z Japonii

Gotowanie ryżu to wciąż wyzwanie dla wielu z nas.Dlatego w najgorszym wypadku sięgamy po ryż w torebkach do gotowania, a w najlepszym po urządzenie do gotowania ryżu.Ale są też inne sposoby.Niezłe, czeskie, klasyczne.A jeśli ryż trzeba ratować, to też trochę po japońsku.

Nie ma takiego ryżu jak ryż

Jeśli chcesz ryżu, który jest puszysty, pachnący i niesamowicie smaczny, zapomnij o ryżu w torebkach lub wstępnie ugotowanym, tj. parzonym.Jeśli nauczysz się gotować klasyczny ryż na parze, nie będziesz chciał jeść niczego innego, a dodatkowo zaoszczędzisz pieniądze.

Ryż okrągłoziarnisty i długoziarnisty

Ryż okrągłoziarnisty jest idealny do kremowych risotto, mlecznych kaszek, puddingów ryżowych i sushi.Ryż ten po ugotowaniu uwalnia skrobię, klei się i gęstnieje.

Ryż długoziarnisty nadaje się do gotowania na parze pod przykryciem, ponieważ pozwala uzyskać puszysty ryż, który się nie klei.Najpopularniejsze rodzaje to ryż basmati i jaśminowy.Zanim udasz się do supermarketu, kup go w wietnamskim punkcie sprzedaży na wynos.Otrzymasz tam zaskakująco dobrą jakość w świetnej cenie.

Basmati vs.Ryż jaśminowy

Ryż basmati, pochodzący z północnych Indii i Pakistanu, jest cudownie puszysty i pięknie pachnie.Króluje w kuchni indyjskiej.Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii, pachnie jeszcze ostrzej, z drugiej strony jest nieco bardziej lepki.Używany jest w kuchni chińskiej, tajskiej i japońskiej.Oba rodzaje można wygodnie gotować na parze.

Jak gotować ryż?

  • 160 g ryżu.
  • Rozsądna proporcja wody (wyjaśniona poniżej).
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego.
  • ½ łyżeczki soli.
  • Przygotuj garnek tak szeroki i niski, jak to możliwe, aby ryż miał szansę być jak najbardziej puszysty.Będziesz potrzebować 80 g ryżu na osobę.Zważ go, a następnie wsyp do garnka.Na jedną filiżankę ryżu potrzeba 1,5 filiżanki wrzącej wody.Jest to idealna proporcja.Odmierz wodę i doprowadź ją do wrzenia.Opłucz ryż.

    Umieść naczynie żaroodporne na kuchence i podgrzej je na pełnym ogniu.Dodaj olej i pozwól mu się rozgrzać.Wrzuć opłukany ryż do gorącego oleju i smaż przez około minutę.Cały czas mieszaj, nie może się przypalić.Gdy zacznie zmieniać kolor na biały, a ziarenka zaczną odbijać się od gorącego dna, ryż będzie miękki.Następnie zalej ryż odmierzoną gorącą wodą.Dodaj sól, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu lub nawet wyłącz kuchenkę przez 15 minut.

    Nie mieszać, nie sprawdzać, nie odcedzać ryżu pod przykryciem! Po kwadransie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż dużym widelcem do mięsa z dwoma ostrzami.Gotowe.

    Kromka chleba pomoże ryżowi się ugotować

    Jeśli ugotowałeś ryż w większej ilości wody niż to konieczne, połóż na nim kromkę białego chleba i gotuj przez chwilę na małym ogniu.Chleb wchłonie nadmiar wody.Może również wchłonąć zapach ryżu.Klasyczny lub przypalony.W takim przypadku ponownie połóż kromkę białego chleba na ryżu, odczekaj 5-10 minut, a zapach zniknie.

    .

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře