HomeWskazówki dla domuPikle.Jak je kisić, aby były chrupiące? Woda to nie wszystko

Pikle.Jak je kisić, aby były chrupiące? Woda to nie wszystko

14. 07. 2024 (Zdjęcie: shutterstock.com/Viktorya Telminova).

Jak przygotować ogórki kiszone, aby smakowały jak babcine, chrupiące, jędrne i pełne smaku? Pikle i solanka są ważne, ale to nie wszystko.Solanka jest ważna.Oczywiście składniki takie jak chrzan, koper i czosnek również są istotne, ale ważne jest coś jeszcze.Niewiele osób pamięta o tym dodatku, a Ty z pewnością masz go pod nosem.

Słowacy uwielbiają ogórki, czego ludzie z innych krajów nie mogą zrozumieć, ale można powiedzieć jedno: nie wiedzą, co tracą.Ulubionych ogórków Słowaków nie może zabraknąć w sałatkach i na większych imprezach rodzinnych.Jak przygotować pikle? Przepis jest banalny i nie ma potrzeby go komplikować.Jednak nasze babcie i dziadkowie doskonale wiedzieli co dodać do pikli, aby były smaczniejsze.Są to liście dębu, wiśni lub porzeczki.Nadadzą one ogórkom niesamowity smak i sprawią, że będą doskonałe. Nie zapomnij jednak zalać ogórków ciepłą solanką, dzięki czemu ogórki będą smaczniejsze.

Jak przygotować najlepsze pikle?

Składniki

  • Ogórki, najlepiej średniej wielkości i podłużne.
  • czosnek (3 ząbki w każdym pojemniku),.
  • Korzeń chrzanu (2-3 małe kawałki na każdy pojemnik),.
  • gałązka kopru (po jednej na każdy słoik),.
  • liście dębu, wiśni lub porzeczki (ewentualnie 2-3 na pojemnik),.
  • liść laurowy (opcjonalnie jeden na pojemnik),.
  • solanka: jedna czubata łyżka soli kamiennej na litr wody.
  • Sposób przygotowania:.

    1. Oczyść i namocz ogórki w zimnej wodzie.Podczas moczenia przygotuj słoiki.W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
    2. Umieść odpowiednią ilość chrzanu, czosnku, liści laurowych i liści dębu lub porzeczki, jeśli używasz, na dnie każdego słoika.
    3. Następnie włóż ogórki do słoików.Pamiętaj, aby przechowywać je pionowo i najlepiej dość ciasno.Na wierzchu umieść wygiętą gałązkę kopru.
    4. Zalej słoiki ciepłą zalewą i szczelnie zamknij.Pozostaw je w temperaturze pokojowej na kilka dni, a gdy zmienią kolor, możesz przenieść je do piwnicy.

    Takie ogórki smakują wyśmienicie i możesz być pewien, że zawsze będą chrupiące i idealne do sałatek i jako przekąska.Nie zapomnij też odlać wody z ogórków &#8211 użyj jej do zup lub wypij, gdy chcesz delikatnie obniżyć poziom cukru we krwi, gdy przypadkowo zjadłeś o jeden placek za dużo.

    .

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře