HomeWskazówki dla domuCzy można jeść ogórki ze skórką? Wiele osób o tym nie wie

Czy można jeść ogórki ze skórką? Wiele osób o tym nie wie

Jemy ogórki na różne sposoby, ale nierzadko trzeba je wcześniej obrać.Wielka szkoda, bo to właśnie w nich znajdują się cenne składniki odżywcze.

Ogórki są niskokaloryczne i pełne korzyści zdrowotnych.Zawierają duże ilości krzemu, który jest niezbędny do budowy silnych i zdrowych włosów i paznokci.Ogórki od wieków uważane są za ‚beauty food‘ ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne.Świeży sok z ogórka ma właściwości oczyszczające i detoksykujące.Pomaga również w łagodzeniu problemów trawiennych, takich jak zapalenie żołądka, zaparcia, zgaga, niestrawność i wrzody.Warto jednak wiedzieć, że aby cieszyć się tymi właściwościami ogórka, najlepiej spożywać go ze skórką.

Czy trzeba obierać ogórki?

Czy należy obierać ogórki? Odpowiedź jest prosta: najlepiej pozostawić je ze skórką.Dlaczego? Po pierwsze, w skórce znajduje się dużo błonnika. Błonnik reguluje nasze wypróżnienia i jest zalecany osobom, które mają problemy z nieregularnymi stolcami, zaparciami lub nieprawidłowymi wynikami glikemii. Błonnik nierozpuszczalny pochodzi głównie ze skórek i nasion roślin, podczas gdy błonnik rozpuszczalny znajduje się w miąższu owoców i warzyw.Obie formy błonnika są niezwykle ważne dla zdrowia, trawienia i zapobiegania chorobom, takim jak otyłość, cukrzyca i zaparcia.

Po drugie – większość witaminy K zawartej w ogórkach znajduje się tak naprawdę w skórce. Średniej wielkości ogórek bez skórki zawiera 9 mcg witaminy K, podczas gdy skórka tego samego ogórka zawiera aż 49 mcg. Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi.Ponadto aktywuje białka odpowiedzialne za odwapnianie kości, co zapobiega osteoporozie.Badania wykazały, że witamina K ma znaczący wpływ na układ sercowo-naczyniowy.Zapobiega zwapnieniu i odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.Ma również działanie przeciwnowotworowe &#8211 zapobiega rakowi piersi, jajników, wątroby, żołądka i nerek.

Skórki ogórka również zawierają dużo betakarotenu. Związek ten m.in. zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza po zmierzchu.Beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która jest częścią pigmentu wzrokowego znajdującego się w siatkówce i pozwala nam widzieć o zmierzchu.Naukowcy wykazali, że najwięcej tej witaminy znajduje się w skórce ogórka.

Jedzenie ogórka ze skórką.Jak pozbyć się pozostałości pestycydów z owoców i warzyw?

Wiele osób może obawiać się jedzenia warzyw lub owoców ze skórką, głównie ze względu na pozostałości pestycydów, które mogą się na nich znajdować.Problem ten zazwyczaj nie występuje, jeśli ogórki są uprawiane w domu.Jednak nie każdy ma dostęp do takich upraw. Dlatego najlepiej kupować ogórki ze Słowacji.

Aby dokładnie umyć ogórki (i inne warzywa lub owoce), należy najpierw wypłukać je w wodzie z octem lub kwasem cytrynowym, a następnie w roztworze alkalicznym.Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca dodanie pół szklanki octu (winnego, jabłkowego lub spirytusowego) lub 2 – 3 łyżki kwasu cytrynowego do galonu wody. Ogórki powinny być moczone w tym kwaśnym roztworze przez 2– 3 minuty. Pozwoli to pozbyć się szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.).

Następnie wrzuć ogórki do wody alkalicznej. Wystarczy dodać 1 czubatą łyżkę stołową sody oczyszczonej do litra wody i moczyć ogórki w tej mieszaninie przez kolejne 2 – 3 minuty.Następnie opłucz warzywa w czystej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře