Oferujemy przepis na jeden z najłatwiejszych i jednocześnie najsmaczniejszych deserów z połączeniem wyjątkowego smaku truskawek i śmietany.
Jeśli masz ochotę na deser, który jest łatwy w przygotowaniu, szybki i niedrogi, mamy przepis, którego szukasz.
Prosty przepis na kremowy deser w słoiku z kanału youtube eliDeli.
Potrzebujesz:
1 kg truskawek.
600 g bitej śmietany.
120 g granulowanego cukru.
1 łyżka esencji waniliowej.
Na polewę:.
1 szklanka wody.
1/2 szklanki cukru granulowanego.
3 łyżki skrobi kukurydzianej.
sok z 1/2 cytryny.
czerwony barwnik.
1 łyżka żelatyny truskawkowej (7 g).
Procedura:
Na początku włóż krem do zamrażarki na 15-20 minut.
Umyj truskawki, usuń szypułki i posiekaj według uznania.
Cukier wymieszać w blenderze.
Wyjmij śmietanę z zamrażarki i wlej do miski.
Ubij mikserem.Po chwili dodać cukier, esencję waniliową i ubić gęstą śmietanę.
Złożyć śmietanę do worka cukierniczego.
Dodaj cukier do pojemnika z wodą i wymieszaj.
Następnie dodaj skrobię i mieszaj, aż składniki się połączą.
Dodaj sok z cytryny, kroplę czerwonego barwnika spożywczego i wymieszaj.
Wlać mieszaninę do rondla, mieszając na średnim ogniu.
Gdy mieszanina jest gorąca , dodać żelatynę i wymieszać.
Gotować jeszcze przez dwie minuty, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje.
Ułóż truskawki na dnie szklanki.
Dodaj warstwę galaretki i śmietany.
Powtórz proces aż do górnej części szklanki.
Ostatnią warstwą będzie bita śmietana.
Na koniec zanurz całą truskawkę w galaretce i udekoruj wierzch deseru.
Deser można przechowywać w lodówce przez 5-7 dni.
Możemy podawać.
Życzymy dobrego smaku!
Instrukcje wideo
.